A legjobb városi kerékpár

A legjobb városi kerékpár

Nem kell ahhoz világjárvány, hogy a városi közlekedés egyik legjobb módja, a kerékpározás egyre népszerűbbé váljon. Ettől függetlenül kétségtelen, hogy az elmúlt egy évben azok is kerékpárra váltottak, akiknek „békeidőben” eszükbe sem jutott volna. Így tehát egyre többen erednek a legjobb városi kerékpár nyomába.

Miután megszületett az elhatározás, megterveztük, hogy milyen útvonalon fogunk bejutni a munkahelyünkre, vagy az iskolába, a kerékpárválasztás is sorra kerül. Mivel a legtöbb háztartásban akad legalább egy kerékpár, kézenfekvő, hogy abból dolgozzunk, amink van. Éppen ezért nem kell meglepődni azon, hogy Budapest kerékpárútjain az összecsukható Camping bringától kezdve a méretben egyáltalán nem passzoló, leharcolt versenykerékpáron keresztül, az aszfaltúton indokolatlanul vastag és bordázott kerekű mountainbike kerékpárokig bezárólag, mindenféle bringát láthatunk. Persze, egy nem kifejezetten városi közlekedéshez tervezett kerékpár még mindig sokkal jobb megoldás, mintha mondjuk autóval pöfékelnénk a dugóban, szóval ez még rendben is volna.

De mi van akkor, ha még nincs kerékpárunk, vagy választanánk egy olyat, ami kifejezetten a városi közlekedéshez készült?! Milyen szempontoknak kell megfelelnie egy kerékpárnak, hogy azt mondhassuk rá: igen, „ilyen a legjobb városi kerékpár„.

A legjobb városi kerékpár ismérvei

Kényelmes

Ahhoz, hogy a hűtött/fűtött, szélvédett és párnázott motorizált járművek méltó kihívója legyen, egy kerékpárnak is nyújtania kell egy bizonyos komfortot. Nyilván kerékpáron mozognunk kell és a menetszelet is arcunkba kapjuk, de a megfelelő testtartást segítő geometria, a jól beállított magasságok, az ergonomikus markolatok és jól megválasztott nyereg nagyban növelhetik az élményfaktort.

Jól felszerelt, biztonságos

Ez a két ismérv szorosan összefügg, hiszen a kerékpáros biztonságát megfelelő felszereltségű kerékpárral lehet elérni. A városi kerékpáros közlekedésnél alapfeltétel, hogy a kerékpár maximálisan kiszolgálja a kerékpárost, hogy az a közlekedési szituációkra összpontosíthasson. Fontos tehát a fékek és váltók pontos és precíz működése, a láthatósági elemek megléte, valamint az olyan kiegészítők, mint a sárvédő, esetleg a csomagtartó, vagy a kitámasztó. Így védve marad a ruházatunk, csomagjainkat is kényelmesebb a kerékpáron szállítani, mint a hátunkon és megállásnál nem kell támaszt keresnünk.

Strapabíró

A forgalmi lámpák és kereszteződések miatti sűrű megállás/elindulás, a rázós útfelület és a mindennapos használat miatt a városi kerékpárok fokozott igénybevételnek vannak kitéve. Mind a kerékpár vázának, mind pedig az alkatrészeknek készen kell állniuk az ilyen mértékű strapára.

Gondozásmentes

A gondoskodást minden eszköz, így a kerékpárunk is meghálálja. Ám a városi kerékpárokat jellemzően a folyton időszűkében lévő, otthonról munkába, munkából vásárlásba, vásárlásból haza siető városlakók használják. Ők éppen azért választhatják a kerékpáros közlekedést, hogy ezzel időt spóroljanak. Márpedig, ha minden alkalommal még a kerékpárjukkal is törődniük kéne, akkor az jelentős plusz időt venne el a szűkös keretből. Éppen ezért városi közlekedéshez érdemes olyan felszereltségű kerékpárt választani, amelyik kevés gondoskodást igényel. Ilyen megoldás többek között a szíjhajtás (amit nem kell kenőanyaggal ellátni), illetve az agyváltó (ami ellenálló a környezeti behatásokkal szemben).

Csinos

Természetesen nem maradhat ki az érzelmekre ható, a jó hangulatot fokozó külső megjelenés sem, hiszen a szín és a dizájn is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a kerékpárral közlekedés élményteli és kívánatos időtöltés legyen.

Az egyik legjobb városi kerékpár: szíjhajtás és agyváltó

Ha kíváncsi vagy, hogy egy szíjhajtásos kerékpár milyen előnyökkel járhat, nézd meg ezt a videót, amelyben 6 évnyi tapasztalatot osztanak meg velünk: