Milyen túrabakancs kell Budapest környéki túrákhoz?

Ha egyszerűen akarjuk megválaszolni ezt a kérdést, akkor azt is mondhatnánk, hogy gyakorlatilag bármiben elindulhatunk. Akár mezítláb is túrázhatunk a Budapesten található túraútvonalakon. Természetesen a választásunktól függően, egészen másfajta élményben lesz részünk és mi magunk is máshogy kell „viselkedjünk” a választott lábbeli függvényében. A túrabakancs (fajtájától függően) tehermentesíti lábunkat a terepen található akadályokon és a mi figyelmünket sem kell minden apró kavics, vagy faág kikerülésére fordítani.

Ha túlnyomórészt csak rövid, könnyed sétákra indulunk, jól kiépített útvonalakon, akkor felesleges a nehéz és nagy túrabakancsokból válogatni, csak „mert robosztusnak néz ki”. Ha viszont kicsit magasabbra vágyunk, sziklás, keményebb terepre, esetleg patakokkal szabdalt útvonalra, nem feltétlen kellene elindulni félcipőben, csak „mert alig van súlya”.

Ha a célnak legmegfelelőbbet szeretnéd használni, akkor érdemes tisztában lenni a lábbelik típusaival, és azok felhasználási körével. Ehhez ajánljuk a következő videót, de ha olvasni szeretsz jobban, lejjebb görgetve el is olvashatod.

Miben mások a terepre is alkalmas lábbelik, mint az utcai cipők?

Egyrészt strapabíróbb anyagokból és kialakítással készülnek, agresszívebb és nedvesebb körülmények között is csúszásmentes tapadást biztosító talpazattal, és stabilabb lábfejre igazítással. 

Túracipők

Amíg csak könnyed séta a cél, legfeljebb kis teherrel a hátunkon indulunk el, nem lépünk át a technikásabb, sziklásabb utakra, a túracipők elégséges komfortot nyújtanak. 

Milyen túrabakancs kell Budapest környéki túrákhoz?
Túracipő / ©Mozgásvilág

A túrára alkalmas lábbelik talpazata agresszívebb mintázatú egy utcai cipőhöz képest. Azaz a bütykök nagyobbak, robosztusabbak illetve a köztük levő terek nagyobbak, mint egy utcai cipőn. Minél nagyobb a tér, annál kevésbé ragad bele a sár, vagy hó, minél vaskosabb és szögletesebb a forma, annál jobban kapaszkodik. A talp anyaga is más az ilyen cipők esetében: olyan speciális összetételekből készülnek, melyek segítségével a nedvesebb sziklákon, gyökereken is nagyobb tapadást tudnak biztosítani számunkra. 

Ha nem riaszt el minket egy kis eső, vagy patakon átkelés sem a sétától, érdemes vízálló túracipőket keresni. Egy ilyen ma már nem nehéz, mert sok modellt készítenek membrános béléssel. Ezeknek nem csak a vízállóságuk előny, de lélegző tulajdonságuk is, melynek köszönhetően kevésbé izzad a lábbelibe lábunk. 

Túrabakancsok

Amikor egy túracipő által nyújtható kényelemnél és lépésbiztonságnál többre vágyunk, akkor jönnek képbe a túrabakancsok. Sziklásabb, kövesebb, gyökeresebb helyeken, hátunkon olykor többnapos felszereléssel megtömött hátizsákkal, ilyenre van szükségünk. A magas száruk, minél hosszabb, már-már lábujjainktól induló fűzésük extra tartást és védelmet biztosítanak a bokánknak.

Milyen túrabakancs kell Budapest környéki túrákhoz?
Túrabakancs / ©Mozgásvilág

A robosztusabb felépítésük valamint merevebb talpuk pedig stabilabb lépés lehetőséget nyújtanak, akár technikásabb részeken is. Az ilyen lábbeliknél nem kell több a hazai hegyek ösvényeire, de a szomszédos országok közép-hegységeibe, vagy akár az Alacsony-Tátrába sem. 

Magashegyi bakancsok

Ha pedig olyan terepre indulnánk, ahol morénák, gleccserek, nyáron is havas területek, illetve akár vasalt- és extrém sziklás terepek várnak ránk, mindenképpen magashegyi bakancsot válasszunk. 

Milyen túrabakancs kell Budapest környéki túrákhoz?
Magashegyi bakancs / ©Mozgásvilág

Ezen modellek talpazata a túrabakancsokéhoz képest még merevebb (már-már deszka merevségű). Ennek köszönhetően lábéllel a legkisebb sziklaperemen is megkapaszkodhatunk, valamint automata- vagy fél-automata hágóvasat is felszerelhetünk, hogy biztonságban átkeljünk egy-egy jeges területen. Száruk magas, megnövelt tartást és védelmet biztosítva bokánknak. A felsőrész védelme nagyobb, így az orr gumírozása sokszor körbe fut a lábbeli oldalán is. 

Túrabakancs Budapest környéki túraútvonalakhoz

Ismerve a Budapest környéki túrázási lehetőségeket, általánosságban egy kirándulócipő, túracipő, vagy trekking bakancs tűnik jó választásnak. Ezek már megfelelő védelmet nyújtanak ahhoz, hogy élvezhessük a természetet, de nem jelentenek túl nagy extra terhet sem. Ha leginkább a hazai középhegységek ösvényeit taposnánk, akkor egy könnyű, közepesen merev talpazatú (A-B, B, max B-C), membrános bélésű túrabakanccsal szemezzünk.