Otthon a jövő Budapestjén – Te milyen városban élnél szívesen?

Vegyél részt a korszerű város tervezésében!

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a cégek nem csak egy-egy ingatlan építésének ötletével (és persze a szükséges engedélykérelmekkel) jelennek meg Budapesten, hanem összetett, nagy területre és hosszú évekre kiterjedő fejlesztési javaslatokat tesznek le az asztalra.

Ez komoly, számtalan új kihívással járó változást jelent a város alakulásában. Ma már nem ritka, hogy egy-egy fejlesztési javaslatban több, mint 1 000 új lakás, vagy például 2-300 ezer m2 új iroda szerepel. Ekkora projektek esetén persze az első kapavágástól az utolsó épület átadásáig számítva 5-15 év, vagy még több is eltelik, a változások pedig jelentős átalakulást hoznak a városrész, de akár az egész város életébe is.

Otthon a jövő Budapestjén – Te milyen városban élnél szívesen?
Korábban is épültek, alakultak át városrészek egységes koncepciók szerint. Fotó: Főváros (A képekre kattintva galéria nyílik.)

Hol van ma hely ekkora építkezéseknek?

Legtöbbször olyan barnamezős területekről van szó, amelyek most parlagon hevernek a város belsejében. (Ilyen megvalósult és folyamatban lévő fejlesztések például az Árpád-híd környezetében és a Váci úti üzemek helyén épült és épülő új lakások, irodaházak.)

A barnamező röviden olyan területet jelent, ahol a korábbi hasznosítás már megszűnt, de új funkció még nem jelent meg rajta. Ezek a korábbi ipari, vagy a vasút által már nem használt területek Budapest legértékesebb fejlesztési területei közé tartoznak. Jók a közlekedési kapcsolataik, közel vannak a város belső részeihez, nagy, egybefüggő területek.

Otthon a jövő Budapestjén – Te milyen városban élnél szívesen?
Fotó: BFVT
Otthon a jövő Budapestjén – Te milyen városban élnél szívesen?
Nem mindegy Budapestnek, hogy mi lesz ezeken a területeken pár évtized múlva. Fotó: BFVT

Miért kell ezzel foglalkoznunk?

Budapest jövője nagyban függ attól, hogy hogyan hasznosítjuk ezeket a területeket. Az elmúlt évek nagy építkezései vegyesen szolgálnak jó és rossz példákkal, ezért fontos, hogy levonjuk ezekből a tanulságokat. Az új fejlesztések tervezése olyan új megközelítést igényel, amely túlmutat az eddigi gyakorlaton, akár a meglévő jogszabályi kereteken. Ha azt szeretnénk, hogy a jövő Budapestjén jó legyen élni és mindenki, aki itt szeretne élni, megtalállja a megfelelő otthont saját maga számára, akkor a városfejlesztés összes érintettjének – ingatlanfejlesztők, önkormányzatok, jogszabályalkotók, és persze a leendő lakosok, vásárlók és bérlők – együtt kell működnie.

Ennek részeként a Fővárosi Önkormányzat fontos feladata, hogy minél alaposabban megismerje a budapestiek véleményét az ideális lakókörnyezetről és az élhető városról. Erről szól a mostani kérdőív is.

A kérdőív képet fog adni többek között a kitöltők jelenlegi lakókörnyezetének és lakáshelyzetének általános adottságairól, és az ezzel kapcsolatos elégedettségről, jövőbeli tervekről, és persze arról, hogy milyen elvárásaik vannak az új beépítésekkel kapcsolatban, milyen szempontokat tartanak a legfontosabbnak, ha új helyre szeretnének költözni.

A kérdőív szempontjai között szerepel például a korszerű infrastruktúra; a kistávolságok városa: a munkahely, az alapfokú intézmények és zöldfelületek közelsége; a klímatudatos kialakítás, továbbá a lakás és lakókörnyezet egyéb jellemzői, például a parkolási lehetőség, zajvédelem, kialakítás, vagy a kivitelezés minősége.

Otthon a jövő Budapestjén – Te milyen városban élnél szívesen?
Új építésű társasház Budapesten. Építész: Hartvig Lajos Fotó: Bódis Krisztián
Otthon a jövő Budapestjén – Te milyen városban élnél szívesen?
Egységes beépítésű kertvárosi utca. Fotó: BFVT

Mi lesz az eredményekkel?

A kérdőív eredményét elemezzük és beépítjük a közeljövőben megvalósuló fejlesztések számára ajánlásokat megfogalmazó dokumentumokba. Ez segít abban, hogy a fejlesztések minél inkább szolgálják a budapestiek érdekeit.

Kérjük, mondd el véleményedet arról, milyen lenne a számodra ideális lakókörnyezet! A kérdőív május 15-ig érhető el.