Emléktáblát állítanak Hofi Gézának egykori otthonánál

A mai napig egy ország rajong a 2002-ben elhunyt humoristáért, akinek szállóigévé vált mondásain generációk nőttek fel. A dombormű ünnepélyes avatása július 2-án (Hofi születésének 85. évfordulóján) lesz, egykori otthonánál, az Anker-közben.

„Annak idején, amikor az Anker köz megújításáról az ott élőkkel egyeztettünk, sorra röppentek fel a „Ha ezt a Géza látná! Mit szólna ehhez a Hofi” típusú mondatok”

– idézte fel a kezdeteket Szilágyi Erika, a körzet önkormányzati képviselője, a kezdeményezés ötletgazdája. Hamar meg is született a közös döntés, hogy a művész otthonát rejtő épület falára is ideje lenne egy emléktáblát elhelyezni. Annál is inkább, mivel a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas humorista lassan két évtizede Terézváros posztumusz díszpolgára is.

A pályázat nyertese Megyeri János szobrászművész lett, aki saját elmondása szerint „véletlenek” különös egybeesése miatt figyelt fel a kiírásra.

„Lényegében ahhoz a generációhoz tartozom, amelyik Hofi Gézán szocializálódott, de szüleim és nagyszüleim is nagyon szerették. Mi több, a fiam is kedvet kapott ahhoz, hogy megmérettesse magát: volt egy nagyon jó ötlete, így családon belül egészséges versengés alakult ki közöttünk” – mondta Megyeri János.

  • Forrás: terezvaros.hu
  • Kiemelt kép: Fortepan/ Szalay Zoltán. 1970-ben az MTV stúdiója, a Magyar Rádió és a Magyar Televízió Null:nulla című 1970. évi szilveszteri vetélkedője.