Hűsöljünk a hegyen! Kilátások a Kis- és a Nagy-Hárs-hegyről

Ebben a leírásban egy sokak által ismert és népszerű kirándulóhelyről fogunk írni, de ez az útvonal két csodálatos kilátó pontot is érint. Hűvösvölgyből fogjuk megmászni a Kis-Hárs-hegyet, majd a Nagy-Hárs-hegyet, aztán pedig a Szépjuhászné érintésével fogunk visszatérni Hűvösvölgybe egy nagyon szép erdei ösvényen a Nagyrét érintésével. A túra pedig mind nehézségében, mind pedig időtartamában szabadon variálható, így bőven megérdemli hogy a Budai-hegyek ajánlói közé kerüljön.

Hűsöljünk a hegyen! Kilátások a Kis- és a Nagy-Hárs-hegyről
A gyermekvasút végállomása / ©Nyáry Tamás – Mozgásvilág

Kis- és Nagy-Hárs-hegy körtúra

1. A túrát a Hűvösvölgyi villamos végállomásán kezdjük. Számtalan tömegközlekedési eszközzel eljuthatunk ide vagy kocsival is parkolhatunk. A gyermekvasút végállomásának épülete mellett induló sárga jelzésen, a villamos sínekkel párhuzamosan tesszük meg az első lépéseket, aztán az erdőbe kanyarodva folytatjuk az utat.

Hűsöljünk a hegyen! Kilátások a Kis- és a Nagy-Hárs-hegyről
Átjáró a síneken / ©Nyáry Tamás – Mozgásvilág

2. A Stop Shop áruház mellett átkelünk az aszfalt úton és végre nyugodt erdei környezetben sétálunk felfelé. A következő útelágazásnál a Mária utat keresztezzük, majd egyenesen megyünk tovább. Lassan magunk mögött hagyjuk az autók zaját. A következő elágazásnál a pihenő padnál rögtön balrakanyarodunk és folytatjuk a mászást felfelé. Egy szakaszon párhuzamosan haladunk a gyermekvasút nyomvonalával aztán egy átjárónál át is kelünk rajta. Újabb elágazás jön, ahol keresztezzük a szívbarát tanösvényt, amelyről A későbbiekben bővebben is szó lesz.

Hűsöljünk a hegyen! Kilátások a Kis- és a Nagy-Hárs-hegyről
A Kis-Hárs-hegyi kilátó / ©Nyáry Tamás – Mozgásvilág

3. A sárgán folytatjuk a sétát rendületlenül. Már csak száz méter és elérjük a Kis-Hárs-hegyi kilátót. A Makovecz építmény stílusában jellegzetesen felismerhető. Lehet, hogy nem rám tervezték a méretezését, elég érdekes, mert csak lehajolva tudtam felmenni a tetejére, a másik lépcsősor nagyon közel van az ember fejéhez. Fentről csodálatos a kilátás, érdemes megküzdeni vele.

Majd pedig következik a Kis-Hárs-hegyi kilátó…

A teljes túra leírását, térképpel, letölthető trackkel itt találod…