5 budapesti túra azoknak, akik szeretik a kihívásokat

Kihívást jelentő túraútvonalak Budapesten

Túra a Hármashatár-hegyen

Erre a túrára érdemes jó korán elindulni, hiszen a kiindulópontként megjelölt Fenyőgyöngye parkoló és környéke a futók, terepbringázók, gyalogosok miatt igen hamar megtelik. Ha szeretnéd elkerülni a parkolóhely utáni vadászatot, érdemes még lent, a Kolosy téren buszra szállni, vagy a Pál-völgyi-barlang hatalmas parkolójában letenni a kocsit.
Utána irány a 9 km-es túra a Hármashatár-hegy oldalában. A túrát interaktív tanösvény és – megfelelő időjárási viszonyok mellett – a felettünk repkedő siklóernyősök látványa teheti még izgalmasabbá.

Túra a Hármashatár-hegyen ©Mozgásvilág
Kilátás Óbuda felé / ©Mozgásvilág
5 budapesti túra azoknak, akik szeretik a kihívásokat
Fotó:Bartha Dorka/Énbudapestem

Részletes túraútvonal…

+ link: Guckler Károly-sétány tanösvény

A Kis- és Nagy-Hárs-hegy megmászása túra

Nem a megtett táv, hanem a túra során eléd táruló pazar körpanorámák miatt került listánkra ez a túra. A mindössze 7 km-es gyaloglás a hűvösvölgyi villamos végállomásánál kezdődik, érinti a Kis-Hárs-hegyi Makovecz-kilátót, majd annak Nagy-Hárs-hegyi tesóját, ahonnan egyszerre csodálhatod meg a Pilis és a Budai-hegység vonulatait, jellegzetes csúcsait.

Részletes túraútvonal…

5 budapesti túra azoknak, akik szeretik a kihívásokat

Panorámatúra a város felett

Gyalog és futva is kellemesen megerőltető kikapcsolódást kínál ajánlónk harmadik útvonala, mely csodás Gellért-hegyi panorámával jutalmazza meg az erre vállalkozókat.

5 budapesti túra azoknak, akik szeretik a kihívásokat
Fotó: Bódis Krisztián/Énbudapestem
5 budapesti túra azoknak, akik szeretik a kihívásokat
Fotó: Bódis Krisztián/Énbudapestem

Kiindulópontja a parkolásra is alkalmas Gesztenyés kertnél van, innen némi kaptatóval, egészen vadregényes ösvényeken érhetsz a Gellért-hegyre, ahol a világ egyik legszebb panorámája gyorsan el is feledteti majd az emelkedő fáradalmait.

Részletes útvonal…

Városban túrazsákkal – túra a Budai Zöldön

Nem maradhat le listánkról egyik kedvenc fővárosi túraútvonalunk, a Budai Zöld Túraistaút sem, mely „hivatalosan” a Gellért-tértől indul és egészen Telkiig vezet, több mint 44 kilométeren keresztül. Ha egy igazán ütős túrára indulnál, de nem mozdulnál ki Budapestről, akkor ez lehet számodra a tuti befutó. Ez esetben a Gellért-tértől egészen a Hármashatár-hegyig tartó hosszabb szakaszt ajánljuk, mely egyszerre kínál városnéző kalandot – A Gellért-tértől nagyjából a Normafáig – és nagyobb szintemelkedéssel járó klasszikus túraélményt – a Normafától a HHH-ig –  is.

Teljes túraútvonal, mely igény szerint rövidíthető, megszakítható…

Balboa túra, bakancsban

Ez az útvonal elsősorban terepfutók számára ismert pálya, de amit futva lehet teljesíteni, azt ugyebár gyalog sem lehetetlen. És reméljük, hogy a terepfutók sem bánják, ha néha-néha szembejön velük egy bakancsos turista.

5 budapesti túra azoknak, akik szeretik a kihívásokat
Fotó: Bódis Krisztián

A Balboa Kör a terepfutás hungarikumaként számon tartott útvonal, de bakancsban, hátizsákkal megpakolva is kihívást jelentő kiruccanás lehet. 19,4 km-en, 860 m-es szintemelkedéssel kanyarog a Budai-hegység legszebb, ám igencsak technikás terepein, kiindulópontja a Fenyőgyöngye, melytől a János-hegyi kilátóig ér, ahonnan ugyanezen az úton térhetsz vissza.
Térkép…

További budapesti túraútvonalakért katt ide…

Családi túratippekről pedig ebben a cikkben írtunk…