A Naplás-tavi kilátónál jártunk: ilyen a panoráma 22 méter magasból

A Naplás-tavi kilátónál jártunk: ilyen a panoráma 22 méter magasból

Az elmúlt évek komoly fejlesztéseinek hála a tó vonzáskörzete egyre szélesebb – a közeli, XVI. és XVII. kerületek lakói mellett egyre többen érkeznek felfedezni a természetvédelmi területet. 

Bartha Dorka írása.

Csak ajánlani tudjuk, mert szuper hétvégi program a tó – pontosabban Szilas-pataki víztározó – meglátogatása. A bringaút népszerűsége mellett frissen nyílt büfé, mosdóval és a hangulatos tóparti padsor ivókúttal is mind hozzájárulnak, hogy minden korosztály számára kellemesen teljen itt az idő. A fejlesztésekkel az egykori inkább ipari terület látványosan alakul át kedvelt szabadidős központtá

Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka

A tó közvetlen környezete a Cinkotai parkerdővel és a Szilas-patak menti lápréttel már a 1997 óta természetvédelmi terület, a Budai Tájvédelmi Körzet után ez a környék a főváros második legnagyobb természetvédelmi területe, a maga 150 hektárjával. A terület mint természetvédelmi övezet a Pilisi Parkerdő Zrt.-hez tartozik, akiknek kiemelt céljuk, hogy fejlesszék és népszerűsítsék a Budapesten kissé háttérbe szorult városi erdők turisztikai és ökológiai értékét.

Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka

Ennek fontos momentuma a most elkészült 22 méteres kilátó is, amelyet a Robert Gutowski Architects tervezett és a Tér-Köz-projekt keretein belül valósul meg. A tervezés során fontos szempont volt, hogy a kilátó – bár a lombkorona szint fölé magasodva szép körpanorámát nyújtson a Naplás-tóra és a közeli gödöllői dombokra, de illeszkedjen is a tájba. 

Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka

A beton lábazattal lucfenyőből készült, sokszögű origami-formát idéző torony izgalmasan illeszkedik a buja zöld környezetbe, szigorú mértani formáival. A legmagasabb kilátószint felé több pihenőszint is van, és mászás közben a lécek közül is izgalmasan tárul fel, lépésről-lépsre a környék. A kilátó tetejéről tiszta időben jól kivehető nem csak az épülő MOL-torony, de Megyeri-híd és a János hegy tömbje is felismerhetőek. Ha valaki szeretne nagyon felkészülten érkezni, érdemes akár távcsövet is hozni a környék pásztázásához.

Fotó: Bartha Dorka