Hova menjek, mit csináljak? Hétvégi budapesti programajánló: augusztus 6-8.

Szülinapozó állatkert, vintage vásár és ingyenes irodalmi séták és kertmozik. Aki a Balcsiban ázás vagy nyaralás helyett az augusztusi hétvégét is Budapesten tölti, szuper lehetőségek közül válogathat. 

155 éves az Állatkert

A szülinapos Állatkert – amelynek 1866. augusztus 9-én tárultak ki először a kapui a kíváncsi nagyközönség előtt – háromnapos minifesztivállal ünnepli fennállásának 155 éves évfordulóját.

Hova menjek, mit csináljak? Hétvégi budapesti programajánló: augusztus 6-8.

A hétvégén koncertek, bábelőadások, séták, arcfestés és még ezernyi más programmal várják a kicsiket és nagyokat. 

Ingyenes irodalmi séták: Orczy Kultúrkert Egyesület

Ingyenes irodalmi sétákat szervez az Orczy Kultúrkert Egyesület. A sétákat vezető Zsille Gábor József Attila-díjas költő három évtizede foglalkozik Budapest történetével, az séták négy útvonalát várostörténeti ismereteire és személyes irodalmi élményeire alapozva alakította ki.

Hova menjek, mit csináljak? Hétvégi budapesti programajánló: augusztus 6-8.

Klasszikus költőink, íróink (Jókai, Kosztolányi, Babits, Ady, Karinthy, Ottlik, Örkény és mások), illetve Zsille Gábor által személyesen ismert kortárs nagyságaink (Faludy György, Bella István, Réz Pál, stb.) emlékhelyeit tárja az érdeklődők elé az augusztus 6-8 között tartott 4 program. 

Csillezés a Rakparton

Aki teheti, használja ki az utolsó hetet egy jó kis vízparti ücsörgésre, társasági koccintásra, naplemente-nézésre, panorámás kutyasétáltatásra, mert augusztus 10. után megindul a RAKPART 2021 elbontása, a tűzijáték előkészületei miatt.  A pesti alsó rakparton a Kossuth Lajos tér és a Lánchíd között szakaszon augusztus 10-ig még sok-sok növényke, padok, napozóágyak és köztéri játékok várják a városlakókat.

Ha kíváncsi vagy, milyen volt a feledhetetlen nyári hangulat a Duna-partján, itt sok-sok képpel mutatjuk meg a kedvenc pillanatainkat.

Mozisziget– ingyenes filmvetítések a Margitszigeten

Szabadtéri mozivá alakul augusztus 7. és 22. között az Atlétikai Centrum, ahol a Mozisziget keretében 16 napon át 16 európai ország filmjeit nézhetjük meg ingyenesen. Az alkotások között van bringás doku-film, de  könnyed nyáresti szórakozást biztosító remekek, vígjátékok, romantikus történelmi drámák és családi filmek is. 

  • MIKOR: Augusztus 7. és 22. között, 20.00 órától
  • HOL: Mozisziget/Margitszigeti Atlétikai centrum
  • Részletes infók ITT

Városházi esték – Mészáros Máté: A távolság mechanikája

Augusztus 6-án pénteken a 2-es udvaron lesz látható Mészáros Máté A távolság mechanikája című előadása a Trafó és a SÍN Művészeti Központ közreműködésében.  A különleges táncelőadás két éve nem látható Budapesten, az eredetileg a Nemzeti Táncszínház megnyitójára készült előadást most a Városháza udvarára adaptálták. A táncosok, Horváth Nóra, Mészáros Máté és Oláh Balázs mellett dobokkal közreműködik Porteleki Áron.

A három igen különböző háttérrel rendelkező előadó (egy klasszikus balett képzésben részesült, egy néptáncos alapokkal rendelkező és egy célirányosan kortárs technikákkal képzett táncos) és a zenész olyan közel merészkedik egymás személyes tereibe, ami által a befogadók eltávolodhatnak szokványos értelmezési kényszereiktől. A testek itt nem performatív képességük, hanem plasztikus, folyamatosan formálható anyagszerűségük miatt képzőművészeti perspektívába helyezik a táncot.

  • MIKOR: augusztus 6. , péntek 19:00 óra
  • HOL: Városház udvara (1052 Budapest, Városház u. 9-11.)
  • Részletes infók ITT.

Szabadtéri filmvetítések a Kopaszi-gáton

A festői dunai háttér előtt állították fel az óriási mozivásznat a Kopaszi-gát auditóriumában, ahol péntek-szombatonként, és néha csütörtökön is a szabad ég alatt ingyenesen élvezhetjük az igazi közönségkedvenc kasszasiker filmeket. Most szombaton a Jurassic World – A bukott birodalom pörög este 9 után.

Ha további fővárosi kertmozikat keresel, akkor korábban már itt írtunk az idei helyszínekről.

5. Vintage Légy-Ott! a Szimpla Kertben

Szuper tudatos és fenntartható módja a gardróbfrissítésnek, ha a régóta vágyott darabokat a szombati Szimpla Kertes vintage vásáron szerezzük be. Ráadásul az itt vett egyedi ruhák, kiegészítők biztos, hogy nem jönnek szembe velünk az utcán, mint a tömeges fast-fashion darabok. 

Hova menjek, mit csináljak? Hétvégi budapesti programajánló: augusztus 6-8.
Fotó: Horváth G. András/Vintage Légy-Ott!

A Szerkó Budapest szervezésében már ötödször összehozott vásár célja egy olyan közösségi színtér létrehozása is, ahol a résztvevőknek lehetősége nyílik találkozni egy helyszínen egyszerre a vintage és fenntartható divattal foglalkozó vállalkozókkal, árusokkal, alkotókkal.

Koncertek

Dübörög a nyári koncertszezon, szombaton a  kőbányai  MONYO Landen játszik a Ricsárdgír, vendég: Heatlie 19.10-es kezdéssel, míg az óbudai Kobuci kertben végre megtarthatja a Galaxisok a karantén alatt született Történetek mások életéből lemezbemutató koncertjét. Aki pedig spontán bulizna, a Budapest parkban a retróé a főszerep, de a hajóra költözött Pontoon is és a klasszis A38 hajó is jó választás lehet.