József Attila jó volt matekból – a Korong utca 6. is megnyílik a Budapest100-ra

Szombaton kezdődik a Budapest100 rendezvénysorozat, amelynek keretében az ott lakók vezetésével lehet általában zárt budapesti házakat felfedezni. Bár a rendezvény több mint tízéves mindig van új csatlakozó. Idén Herminamezőt a Korong utca 6. képviseli. A ház önkéntesével és lakójával, Kovács Krisztinával beszélgettünk.

A Korong utca 6. aránylag ismert a környéken, hiszen 1933 és 36 között itt élt József Attila. Erről emléktábla is tanúskodik a ház falán. Miért csak most neveztek be a Budapest 100 programsorozatba?

Biztosan furán hangzik, de nem tartottuk magunkat elég érdekesnek. József Attiláék lakását átépítették, összesen egy ablakkeret maradt, ami eredeti, meg a lépcsők. A környéken vannak sokkal díszesebb vagy ismertebb épületek is, mondjuk egyből a szomszédban a Lajta Béla által tervezett Mozgásjavító.

József Attila jó volt matekból – a Korong utca 6. is megnyílik a Budapest100-ra
Fotó: Kovács Tamás

Hogyan jutottatok el addig, hogy ez a ház is lehet érdekes?

Az egész az én fantasztikus szomszédomtól indult, akinek a családja a harmincas évektől kezdve a házban lakik, az első lakók egyikeként költöztek be. Ágotának ráadásul szuper az emlékezőtehetsége és remek sztorikat tud az egykori lakókról. Amikor megtudtam, hogy én Arany Dániel egykori lakásában lakom, csak nem hagyott nyugodni, hogy ki volt Arany Dániel. Annyit tudtam összesen, hogy el van róla nevezve egy matekverseny. Aztán egyszer csak arcot öltött egy tanár, aki öt nyelven levelezett, beutazta a világot és megalapított egy olyan matematikai újságot középiskolásoknak, amely azóta is létezik. 128 éve! Az egyik tagja volt a Nobel-díjasokat kinevelő nagy tanárgenerációnak.

József Attila jó volt matekból – a Korong utca 6. is megnyílik a Budapest100-ra
Fotó: Kovács Tamás

Neki is van emléktáblája a ház falán.

Igen, azt már mi kezdeményeztük, a zuglói önkormányzat szerencsére támogatta. Aztán egy pár évvel ezelőtt egy Kossuth Lajos téri lakásfelújítás során több, mint 12 000 oldalnyi 1944-es adatszolgáltatási ívet találtak egy álfal mögött. Persze rákérdeztem a cikkben említett kutatónál és a Korong utca 6. lakónyilvántartása is közöttük volt. Élt itt mulatótulajdonos, szocdem agitátor, detektív, óvónő, tengerészkapitány, tanárból több is – a társadalom minden rétege egy ilyen kicsi házban, összesen 9 lakás az egész. Megfordult itt Radnótitól Kádár Jánosig a magyar történelem számos alakja, ismertek és ismeretlenek egyaránt. És rájöttem, hogy egy ház lakóinak a története ugyanúgy érdekes lehet, mint az építészeti stílusa vagy a díszítése. Sőt.

József Attila jó volt matekból – a Korong utca 6. is megnyílik a Budapest100-ra
Fotó: Kovács Tamás

Értek még meglepetések a mostani készülődés során?

Igen. Most először volt egy szuper önkéntes kutatónk is, aki elképesztő dolgokat talált: például az egyik szomszéd esküvői tanúja Szabó Ervin volt, megtaláltuk a házassági papírokat. De kiderült, hogy József Attila jó volt matematikából, találtunk olyan levelet, amiben matematikai problémákra keres választ. Van valami elképesztő abban, amikor az ember a szomszédaitól olyanokat hall, hogy

„nagybátyán gyakran sakkozott József Attilával” vagy „apám mondta is Arany Dánielnek, hogy ne költözzön be a csillagos házba” vagy „éppen hintáztunk a kertben, amikor megjött Puskás Öcsi aláírni a lakásvételi szerződést”…

Akkor a szomszédokat is közelebb hozta egymáshoz a Budapest100?

Mi egyébként is jóban vagyunk, de most olyanok is segítettek, akikkel nem is találkoztam személyesen. Bóta Eszter, Arany Dániel-kutató a meg sem jelent könyvéből adott kivonatot, A Bolyai János Matematikai Társulat jön előadást tartani, a Mozgásjavító is mellénk állt, úgyhogy a rendezvény kerekesszékkel is látogatható lesz. A barátaim közül volt, aki fotózott, más jön felolvasni, egyikük pedig készített egy matematikai feladványt, aminek a megoldását az egyik előadáson adjuk majd meg.

József Attila jó volt matekból – a Korong utca 6. is megnyílik a Budapest100-ra
Fotó: Kovács Tamás

Milyen programokkal készültök?

Én idegenvezetőként összeraktam egy felfedező játékot a környéken található információkból. Nem is gondolná az ember, hogy egy aránylag fiatal városrész, mint Herminamező ilyen sok és érdekes sorsot látott: ebben a négy-öt utcában laktak hírességek Huszárik Zoltántól Puskás Öcsin keresztül Hamvas Béláig, de az én kedvenceim a névtelen hősök, például Frim Jakab, aki először foglalkozott Magyarországon értelmi fogyatékosok nevelésével. És rengeteg a felfedezésre váró apró részlet – van itt viskó, lakótelep, öntöttvas télikert, Húsvét szigetek-i szobormásolat és eklektikus villa repkénnyel egyaránt.

József Attila jó volt matekból – a Korong utca 6. is megnyílik a Budapest100-ra
Fotó: Kovács Tamás

A szomszédokkal pedig összeraktunk egy kis műsort szombat délutánra: a házban praktizáló pszichológus és a Bolyai Társulat is tart előadást, mi pedig körbejárjuk egy kicsit a házhoz köthető legendákat, sorsokat, prózával, verssel és zenével. A játékra regisztrálni kell (varosjatek1@gmail.com), a többi program bárki által látogatható. Mindenkit szeretettel várunk!

Részletes programok és regisztráció ITT.