A kortárs kultúra sokszínű világa – ilyen volt a Budapesti Őszi Fesztivál

2021. szeptember 26. és október 10. között színpaddá alakult a főváros, és közel 150 programmal, 15 nap alatt, 30 helyszínen színesítette a magyar őszt. A kortárs kultúra sokszínű világába kaphattak betekintést a városlakók és az ide látogatók az idei Budapesti Őszi Fesztiválon. A programsorozaton 25 ezer ember vett részt.

Kire mondjuk, hogy kortárs? Akivel találkozik az életünk, akivel együtt mozgunk és lélegzünk? Vagy akinek gondolatai, alkotásai még ma is szüntelenül fejtik ki hatásukat? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Budapesti Őszi Fesztivál 2021-ben. 15 napon át, 150 élményt juttatott el a Budapest Brand nZrt. közel 25 ezer emberhez, mindezt 30 helyszínen, négy fővárosi kerülettel (I., II., VIII., XI.) összefogva.

Film, zene, színház, képzőművészet, tánc, irodalom, performansz és vásár – megannyi műfajban kínált változatos találkozási lehetőséget az idei fesztivál. A bezártság hosszú hónapjai után végre együtt töltődhettünk fel és tölthettük meg a tereket kultúrával, művészettel és élettel. 

Gy. Németh Erzsébet, humán területekért felelős főpolgármester-helyettes: Budapest Mindenkié. Ugyanezt gondolom a kultúráról is, a kultúra is mindenkié. Ezért az Őszi Fesztiválon az volt számunkra fontos, hogy inkább az emberekhez közel, a márványtermekből kihozzuk ezt a fesztivált. (…) Budapest szerintem egy európai szintű kortárs kulturális főváros.

Faix Csaba, vezérigazgató – Budapest Brand nZrt.: Budapest igenis ott van az egyik legizgalmasabb kortárs alkotó városok, alkotóműhelyek között. (…) Több mint 150 élményt hoztunk össze, és mutattunk meg a budapestieknek. Az volt az egyik vezérlőelv (…), hogy olyan programokat, olyan alkalmakat hozzunk létre, ahol az emberek tudnak találkozni egymással.

Gáspár Máté, programigazgató – Budapesti Őszi Fesztivál:Ez egy városi fesztivál; Budapestből építkezik, Budapestről szól és a budapestieket kívánja megszólítani, és teszi ezt azon a sokféle módon, ami a hagyományos, amúgy rendkívül gazdag kulturális és művészeti kínálathoz képest eltérő. 

A videóban még Czvetkó Fruzsina kurátor és Jenna Jalonen alkotó táncművész nyilatkozik az Őszi Fesztivál kapcsán.