Felújítják a város egyik legkülönlegesebb homlokzatát az Andrássy úton

Felújítják a város egyik legkülönlegesebb homlokzatát az Andrássy úton

Kodály Körönd 3./ Andrássy út 88-90. alatti egykori MÁV-bérház sgrafittókkal díszített homlokzatára, ahogy az egész épületre amúgy, már jócskán ráfért a felújítás. Persze ez éremnek most is két oldala van.

Idén tavasszal – nem véletlenül – ezt az épületet is beválogattuk Budapest 10 legkülönlegesebb homlokzata közé. A hatalmas, a Kodály Körönd negyed körívét kitevő egykori elegáns bérpalota megjelenése valóban lélegzetelállító, főleg, ha a napfény megcsillannak a díszítés aranyozott részletein és azok egy pillanatra felragyognak. 

MÁV-bérház: – nem véletlenül – ezt az épületet is beválogattuk Budapest 10 legkülönlegesebb homlokzata közé. A hatalmas, a Kodály Körönd negyed körívét kitevő egykori elegáns bérpalota megjelenése valóban lélegzetelállító, főleg, ha a napfény megcsillannak a díszítés aranyozott részletein és azok egy pillanatra felragyognak. 
Fotó: Bartha Dorka

A város egyik legszebb háza, ráadásul az Andrássy úton áll, mégis csak kevesen ismerik vagy veszik szemügyre úgy igazán. A díszes homlokzati festményei (sgrafittók) az évek alatt kissé elszürkültek, de ez most úgy tűnik, megváltozik, írta meg a PestBuda a kozbeszerzes.hu-ra hivatkozva

Fotó: Bartha Dorka

A neoreneszánsz jegyekkel bíró épületet 1881-ben adták át, a tervezője Petschacher Gusztáv az itáliai reneszánsz nagy ismerője és tisztelője volt – az olasz hatás itt is érezhető. Sőt, aki szemfüles, még az építész portréját is felfedezheti a második emelet fölött.

Fotó: Bartha Dorka

A híres homlokzati díszítést nem más, mint Székely Bertalan és Rauscher Lajos készítették. Az épület eredetileg a MÁV nyugdíjintézetének bérházaként épült, ilyen impozáns helyen kezdetben a vállalat vezető beosztású munkatársai laktak 5-6 szobás nagypolgári lakásokban. 

Fotó: Bartha Dorka

Az épületben ma összesen 110 lakás található, a felújítás részeként nem csak a homlokzatot állítják helyre, de elhárítják a balesetveszélyt is és kicserélik és javítják a nyílászárókat, amelyet, mivel világörökségi területen álló műemléki épületről van szó, a Örökségvédelmi Hivatal hagy majd jóvá. 

Fotó: Bartha Dorka

Persze az épület megmentése jó dolog, de ez is, mint minden történet nem feltétlenül csak jó dolgokat rejt magában. 2017-ben az Átlátszó csapata az állami tulajdonban levő ingatlan zűrös ügyeinek a nyomába eredt, és az itt lakókat érintő, ingatlanmutyi szagú eseteket tárt fel. De a házzal külön blog is foglalkozik, aki szeretne elmerülni a részletekben, itt olvashatja.