Fények útja – adventi séta Budapesten

Az esti Budapest minden adventben ragyogó ünnepi díszbe öltözik. Hiába, hogy decemberben már korán sötétedik és hideg is van, mégis, ezt az időszakot sokkal könnyebben viseljük, mint a komor januári éjszakákat, hiszen a várakozás öröme és a csillogó fények felderítik a kedvünket. Van, ahol csak egy-két szolid füzér és hópihe világít, vagy egy szépen feldíszített karácsonyfa, máshol a giccs határát súrolva fényárban úszik egy egész utca, mégis ebben az időszakban ezek a fények egészen különlegesség varázsolják Budapestet, a naplemente után is. Elő a meleg sapkákkal, sálakkal és sétáljunk végig a legmegkapóbb, leglátványosabb helyszíneken és élvezzük a karácsonyi hangulatot. 

Bartók Béla út

Induljunk el Budáról, az egyre színesebb kínálattal rendelkező Bartók Béla útról. Galériák, kávéházak, kult helyek váltják egymást, több helyszínen akár elviteles teát vagy forralt bort, sütit is tudunk kérni, ha már az elején felmelegítenénk magunkat. 

Fények útja – adventi séta Budapesten

Az ünnepi fények itt még a fákra feltekert füzérek, amiket az Andrássy úton már nem láthatunk. A nagyon hangulatos megoldás valóban nem alkalmazható mindenhol, az idős, és sérült fák kifejezetten rosszul viselik a hetekig tartó ilyen plusz megterhelést. 

Fényvillamos

Ha szerencsénk van, vagy figyelmesen kibogarásztuk a Csillamos menetrendből, akkor a Szent Gellért téren el is kaphatjuk az egyik fényvillamost. Ugyanis a 47-49-es vonalán jár a klasszikus Csillamos is (Ganz UV) és egy szolidabban feldíszített ünnepi ICS villamos is. 

Fények útja – adventi séta Budapesten
Fotó: Bódis Krisztián

Ezzel a Szabadság hídon átgördülve megcsodálhatjuk a város egyik legszebb panorámáját is, a kivilágított Budai várral és Citadellával, majd a Kiskörúton át elérünk a Deák térig. 

Városháza park

Mielőtt bevetnénk magunkat a Váci utca és környékének ünnepi forgatagába, álljunk meg egy picit a Városháza parkban is. A tavalyi év nagy újdonsága volt, hogy a korábban megszokott, látványos, és a városi fasorokat is megterhelő ünnepi kivilágítást sok helyen újragondolták.

Fények útja – adventi séta Budapesten
Fotó: Bódis Krisztián
Fények útja – adventi séta Budapesten
Fotó: Bódis Krisztián

A Városháza parkba például nagyrészt organikus, és ezért újrahasznosítható anyagokból készült dekoráció került, ami nem csak a környezetet óvja, de a fákat is kíméli. Sőt, egy titkos ajándék is el van itt rejtve, ugyanis a Budapest Infópont előtt a szemfülesek észrevehetnek egy zongorát, amin bárki játszhat.

Deák Ferenc utca

Ha karácsonyi díszítésről van szó, két nagy csoportba lehet osztani az embereket. Van, aki megelégszik a koszorúval, pár dísszel, hangulatos gyertyákkal, fenyőággal. És van, aki a házát, az ablakait, vagy az egész kertjét szívesen kidekorálja fényfüzérekkel, csillogó rénszarvasokkal, világító hóemberekkel.

Fények útja – adventi séta Budapesten
Fények útja – adventi séta Budapesten
Fotó: Bódis Krisztián

Ha az előbbi megtestesülése a Városháza park, akkor az utóbbi csoport budapesti utcája kétséget kizáróan a Deák Ferenc utca. A szinte nappal fényárban úszó sétálóutcában a fejünk felett a legextrémebb díszek lógnak, szól a zene, és egy hatalmas, gazdagon díszített karácsonyfa is áll középen. 

Vörösmarty tér

December 1-től egészen 26-ig csodálhatjuk meg a Vörösmarty téri karácsonyi vásárból az ünnepi díszbe öltözött Gerbeaud Ház homlokzatán a fényjátékot. A félóránként újrainduló, több perces fényfestés több izgalmas részletből áll. Kedvencünk a hangulatos téli jelenetek és elkapott városi pillanatok (bárcsak mi is sikongva szánkózhatnánk már a Gellérthegyen!), de hasonlóan látványosak a kaleidoszkóp szerű karácsonyi motívumok kivetítése is. A fényfestést félóránként játsszák le, hétköznap 5-től este 9-ig, hétvégén 10-ig láthatjuk. 

Fények útja – adventi séta Budapesten
Fotó: Bódis Krisztián

Persze nem a fényfestés a tél egyetlen ünnepi látványossága, a hatalmas feldíszített karácsonyfa mellett Városháza Parkból ismerős fénylő gömbökkel és szívekkel itt is találkozhatunk a fákon. A karácsonyi vásárban felmelegedhetünk egy teával, forraltborral, de édesszájúaknak kürtőskalács is kapható.

Fények útja – adventi séta Budapesten
Fotó: Bódis Krisztián

Andrássy út

Innen a legegyszerűbb, ha kisföldalattira pattanunk, és elrobogunk az Andrássy út irányába, egészen a Kodály köröndig. A mesés sugárúton innen induljunk el visszafelé, város szívébe. Eleinte, a fiatal, stramm fákból álló fasor alatt sétálva az ágakra tekert, csillogó fényfüzérek mentén visz az utunk, majd amikor elhagyjuk az Oktogont, a tavalyi évtől átalakult fényárral találkozunk.

Fények útja – adventi séta Budapesten
Fotó: Bódis Krisztián
Fények útja – adventi séta Budapesten
Fotó: Bódis Krisztián

2020-ban Bardóczi Sándor főtájépítész többször felhívta rá a figyelmet, hogy a fákra feltekert fényfüzérek milyen sérüléseket okozhatnak az amúgy is megviselt itteni fáknak, ezért már abban az évben a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. olyan új dekorációt tervezett, amely a fenti szempontokat mind figyelembe veszi, egyszerre szép, de energiahatékony és környezetvédő is. Ha karácsonyról van szó, ezeket az utóbbi szempontokat még mindig nem elég gyakran emlegetik, pedig legalább olyan fontos és nemes szempontok ezek is, mint az ünnep más, hangzatos szólamai.