Itt mindenki játszhat – egy rejtélyes köztéri pianínó jelent meg a Városháza Parkban

Ellenőr, Mikulás, unoka és nagymama, megpihenő ételfutár, lelkes turisták  – csak pár ember, akiket az elmúlt napokban láttunk a Városháza Parkban a zongorán játszani. De hogy került ide a hangszer, ki áll az egész akció mögött, az ötlettől a finanszírozásig? 

December elején bukkant fel, és 2022 elején még biztos marad a rejtélyes pianínó a város közepén, a nyüzsgő Deák tértől mindössze pár lépésre, a Városháza Parkban álló Budapest InfoPont előtt. Az ötlet Demeter Mártontól származik, aki régóta készült már erre az akcióra. Honnan jött a „köztéri” zongora ötlete? – kérdeztük Marcit, aki az egész kezdeményezés mögött áll. 

Itt mindenki játszhat – egy rejtélyes köztéri pianínó jelent meg a Városháza Parkban

„A világ számos pontján láttam már köztéri zongorákat: repülőtereken, pályaudvarokon, állomásokon, bevásárlóközpontokban, Ikeákban, sétányokon és parkokban. Mindig is irigykedve néztem ezekre és gondolkodtam, hogy vajon Budapesten miért nincs ilyen? Miért ne lehetne az idei karácsony még különlegesebb Budapesten? 2019-ben jártam Rómában ahol a reptéren én is pötyögtem egy zongorán és akkor döntöttem el, hogy ezen elkezdek komolyan dolgozni. :)”

Itt mindenki játszhat – egy rejtélyes köztéri pianínó jelent meg a Városháza Parkban

Az ötlet már 2019-ben majdnem megvalósult, de akkor az engedélyek és jóváhagyások nem érkeztek meg időben, mert bizony egy zongora kihelyezése is komoly papírmunka az illetékes hatóságoknál. Tavalyi karácsonykor a járvány miatti lezárások és szigorú korlátozások eleve ellehetetlenítettek minden ilyen kezdeményezést, így 2021-ig kellett várni hogy valósággá váljon a régi terv. Most a Budapest Branddel karöltve mintegy három hét alatt le tudták zongorázni az engedélyeztetési folyamatokat, mondja Marci. 

„Egyszerű dolognak tűnik, de sok mindenre oda kellett figyelni, például, hogy olyan helyszínt találjunk ahol látható is, de mégis valamennyire védve van az időjárástól, vagy hogy kapjon egy vízálló lakkréteget a pianínó még a kihelyezés előtt. A pianínót egy közeli zongora szalonban vásároltam, és én magam takarítottam le, festettem le és a barátaimmal együtt cipeltük a helyére.”

Itt mindenki játszhat – egy rejtélyes köztéri pianínó jelent meg a Városháza Parkban

A helyszín valóban elég védettnek tűnik, és bár az agyunk hátuljában ott motoszkál a félsz, hogy nem lesz-e baja egy hangszernek így kint a nagyvilágban, a bizalom megvan az emberekben, hogy nem bántják, főleg így karácsonykor. A hangszer elé bárki bármikor leülhet játszani, ám pár meglepetést még tartogatnak Marciék.

„Nem szeretném előre lelőni a poénokat, de jó néhány magyar együttessel, zenésszel, és még külföldi előadókkal is folynak az egyeztetések és reméljük, hogy a következő napokban felkerülnek majd a netre a videóik. 🙂 Mégis a legjobban azoknak az ismeretlen tehetségeknek örülök én személy szerint, akik rohanás közben egyszerűen csak odaülnek és olyan profin játszanak mintha koncertet adnának. A legkellemesebb meglepetés egy vasárnap este ért: egy apuka és a kislánya kottákkal felszerelkezve mentek ki játszani és rakták fel a kislány nagyon szép játékát utána a netre! :)”

A múlt hétvége óta pedig a szemfülesek azt is észrevehették, hogy a pianínó oldalán, a karácsonyi hangulatot fokozandó, megjelentek a budapesti street art zseniális alakjának, 0036mark-nak a hibrid mesehősei is. Felismeritek kiket kevert egybe most?

Aki pedig szeretné támogatni ezt a nagyon szuper kezdeményezést egy közösségi támogató oldalon a projekt finanszírozásába is beszállhat, a cél az, hogy ezzel egy következő zongorás projekt alapjait is le lehessen rakni. A videókért pedig irány a zongora instája