TOP 5+1 kürtőskalácsos Budapesten – leteszteltük!

Ki ne rajongana a kürtőskalácsért és ki ne tudna felidézni egy olyan pillanatot, amikor a hamisítatlan édeskés kürtőskalács illat hatalmába kerítette, és már kutatott is utána, hol szerezhetné be a csemegét?
Az ünnepek közeledtével pörög fel igazán a kürtőskalács népszerűsége, így gondoltunk nyakunkba vesszük a várost és körbe kóstoljuk Budapest legfinomabb kürtőskalácsait. Szubjektív válogatásunkban most 5+1 tökéletes kürtőskalácsozót mutatunk be nektek, ahová a tesztelés után is bármikor visszatérnénk.

Kapunics Gréta és Bartha Dorka írása

KATÓ NÉNI FINOMSÁGAI

Az október hatodika utcai Kató néni kürtőskalácsbázisa kihagyhatatlan állomása volt a kürtőskalácstesztes túránknak. A több, mint 20 éve működő üzlet a klasszikus kürtősök mellett árusít mini kürtősöket és töltött kürtősöket is. Hazánkban először náluk lehetett fagyival töltött kürtőst kapni, így abban biztosak lehettek, hogy itt a különleges ízkombinációkból nem lesz hiány. A kalácsokat nyáron saját fagylalttal és gyümölcsökkel töltik meg, a téli időszakban pedig 70%-os belga csokoládé mousse-szal. A kalács belseje puha, szivacsosabb állagú, viszont itt elektromos kemencékben sütik a tésztát, nem pedig parázs felett- de ez nem ront az ízélményen.
Ha pedig inkább valami sós mellett tennétek le a voksotokat, arra is van megoldás, hiszen szép számban találunk náluk sós töltött kürtősőket is, többek közt debreceni kolbásszal, bundázott csirke csíkokkal vagy virslivel töltöttet. Nekünk az édesre fájt inkább a fogunk, úgyhogy a mézeskalács morzsába hempergetett verziót próbáltuk és hát nem kicsit sem csalódtunk.

1051, Budapest, Október 6. u. 6.

Nyitvatartás: 11:00 – 22:00

KÖRÖSFŐI KÜRTŐSKALÁCS

A Bartók Béla út elején bújik meg a város egyik legfinomabb, autentikus kürtőskalácsa. A ma már sok helyen kapható népszerű édesség hazája mégiscsak Erdély – így külön öröm, hogy a Körösfői Kürtőskalácsozót egy erdélyi házaspár működteti, a tradicionális ízek mellett a bolt hangulata és berendezése is különleges. A választékban a klasszikkusokkal találkozhatunk – vaníliás, fahéjas, diós, kakaós – és az árak is itt a legbarátibban, mindössze 800 forint egy tekercs boldogság. Amivel a kezünkben aztán végigsétálhatunk a mesésen kivilágított Bartókon vagy tehetünk a kisebb romantikus sétát a közeli Gellért hegyen. 

1114 Budapest, Bartók Béla út 10. 

Nyitvatartás: H-V: 11:00 – 20:00

GELATERIA PICHLER

A ferenciek teri Gelateria Pichler a nevéből adódóan elsősorban ínycsiklandó kézműves fagylaltok készítésével foglalkozik, de emellett az egész évben találunk náluk helyben készült kürtőskalácsot. Abban biztosak lehetünk, hogy itt mindenféle kürtőskalács van, és mindenfélével is megtöltik. Van, aki Nutellát kér bele, van aki gőzölgő forrócsokit, van aki pedig sajttortás tölteléket, a variációk száma szinte végtelen. Mivel fagylalt az van bőven, magától értetődő, hogy itt is kombinálták a két desszertet és a legfinomabb fagyikkal meg is töltik a kalácsodat. Fontos, hogy itt minden kürtőskalács (nyilván töltelék nélkül), a hét minden napján vegán.
Amennyiben a városban jársz és vágysz egy szerethető kis kávézóra, ahol isteni kürtőst kaphatsz, akkor irány a Pichler!

1053, Budapest, Kossuth Lajos u. 4.

Nyitvatartás: H-V: 11:00 – 19:00

MOLNÁR’S KÜRTŐSKALÁCS

Molnárék Kürtőskalács üzletét a Váci utcában találjuk, ahol főként igazi klasszikusokkal találkozhatunk. Tűzvédelmi okok miatt parázs helyett elektromos kemencével dolgoznak, de ez egyáltalán nem ront az élvezeti értékén. Egy kis kávézóval egy légtérben van a sütöde, ezért kellemesen átlengi az édes illat az egész helyet. Így, ha nem szaladtok érdemes helyben fogyasztani a kalácsot egy finom kávé kíséretében.
Ízek tekintetében 8 féle hagyományos íz közül választhatunk: mandula, dió, vanília, mák, kakaó, csoki, fahéj és kókusz. Mi a mandulás mellett döntöttünk, melynek a kellően légies tésztája és a roppanós mandulaszórás tökéletesen hozza a kívánt textúrát. A tészta belseje puha, kívül pedig enyhén ropogós, és bőven meg van szórva mandulával. Nem túl édes, nem nyomja el a többi hozzávaló ízét. Ha végig jártátok a Váci utcát és túlvagytok egy egész napos vásárláson, mi mindenképp ajánljuk hogy térjetek be egy kis desszertre hozzájuk!

1052, Budapest, Piarista köz 1.

Nyitvatartás: H-V: 09:00 – 22:00

VITÉZ KÜRTŐS

A Vitéz Kürtős már hosszú évek óta oszlopos tagja a Vörösmarty téri Karácsonyi Vásárnak. Ahogy az eddigi években is, idén is leteszteltük őket, ahogy az eredeti erdélyi receptúra alapján, parázs felett sülnek az ínycsiklandó kürtősök. Az erdélyi kürtős receptjét követve a tészta picit puhább, mint, amit itthon leginkább megszokhattunk. Tíz különböző ízesítésből választhattok: vanília, dió, fahéj, kókusz, kakaó, mandula, de a hagyományos ízesítések mellett van pár érdekesebb elképzelés is, mint például a málna, citrus, csokicsepp és a meggyes-mákos. Az igazi ínyencek pedig a Dupla Málnás Kürtős Fondüt is megkóstolhatják egy forró tea, vagy egy fűszeres forraltbor kíséretében.
A Vitéz Kürtős idén is klasszikus és különleges ízű kürtőskalácsokkal vár titeket a Vásáron. Ha pedig a város másik felében jártok, esetleg egy családi állatkert látogatós nap után térjetek be a Vitéz Kürtős cukrászdájába, az Édes Mackóba is.

1051, Budapest, Vörösmarty tér – Karácsonyi Vásár

Nyitvatartás: 10:00 – 22:00

+1 ÉDES MACKÓ KÜRTŐSKALÁCS CUKRÁSZDA

Az ország első kürtőskalács cukrászdájában is élvezhetjük a finomabbnál finomabb kürtős desszertkülönlegességeket a Vitéz Kürtős jóvoltából. A Fővárosi Növény- és Állatkert illetve a Holnemvolt Vár területén találjuk ezt a különleges cukrászdát, ahol a hagyományos erdélyi kürtőskalácsokon kívül, kürtős desszerteket is ehetünk. Így kóstolhatjátok meg egy kellemes állatkerti séta után a Kürtős Grízt, Kürtős Gubát vagy a Kürtős Zserbót. A desszertek olyan különleges fantázianévvel vannak ellátva, mint a Mackó Bocsok kedvence, Maci a málnásban vagy Kürtős Csapágy. Ne hagyjátok ki!

1146, Budapest, Állatkerti krt. 14-16.

Nyitvatartás: H–P: 09:30 – 18:00, SZO–V: 09:30 – 18:00