(Bel)városnéző kihívás

A lépésszámlálód már attól elégedetten pörög majd, ha egy hosszabb sétát teszel belváros szívében, érintve a Váci utca forgatagát vagy a Duna-korzó impozáns kilátást nyújtó nyugodt útvonalát. Most 5 olyan helyszínt ajánlunk, ahol – a sétát megszakítva – további aktív programokkal színesítheted a napod. 

Van kedved játszani? Ismerd meg, fedezd fel a belváros szívét!

A feladatod az lesz, hogy mind az 5, általunk javasolt programtipp helyszínére ellátogass, és ehhez lehetőleg ne használj tömegközlekedési eszközt, autót. Gyalog, illetve saját vagy BUBI kerékpárral, rollerrel, gördeszkával, görkorival juss el egyik pontból a másikba. A városnéző „kihívás” az V. kerület bármely pontjáról elkezdhető, bárhol befejezhető. A lényeg, hogy a túrád során mind az 5 helyszínt érintsd. (Meglátod, nem is lesz olyan nehéz ezt teljesíteni ? ) 

#1 Bazilika körkilátó 

A sík terepen való városnéző sétát érdemes megszakítani a Szent István Bazilikánál. Egész pontosan a Bazilika kupolájában található körkilátónál, ahová 364 lépcsőfok vezet fel. A gondos tervezőmunkának köszönhetően ezt a 364 lépcsőfokot nem kell gyalogosan megtenni, helyette felvonóval és egy kis sétával juthatsz a Budapestre és környékére tökéletes kilátást nyújtó magasságba.

(Bel)városnéző kihívás
© Magyar Természetjáró Szövetség – Sztankó Bálint

#2 Károlyi-kert

Igazi oázis a nyüzsgő városi forgatagban a Károlyi-kert, mely egyben Budapest legrégebbi közparkja, az egykori Károlyi-palota kertje. Ha a városi sétád során ücsörögnél egyet egy szépen gondozott, szökőkutakkal, nyáron hűs árnyat adó fákkal díszített parkban, vagy biztonságos, nyugodt környezetben játszótereznétek egyet a gyerkőcökkel, ezt a helyet ne kerüljétek el.

#3 Olimpia Park játszótér

A belváros egyik legszebb játszóterét kerékpárral is biztonságosan megközelíthető helyen találjátok. A kisebbek  a monumentális – 6 méter széles, 15 méter hosszú  – csúszdákkal, kötelekkel, mászókkal izgalmassá tett hadihajóról tekinthetnek a Duna vizére, míg a nagyobbak kosárlabdával, focizással tehetik intenzív sportélménnyé a városnéző sétát.

#4 Erzsi-skatepark

Ha eddig csak átsétáltál az Erzsébet téren, vagy elmetróztál alatta, itt az idő, hogy egy kicsit bevesd magad a sűrűjébe. Ráadásul gördeszkával! A Belvárosi Extrém Sportpálya – lánykori nevén Erzsi skatepark az egyik legnépszerűbb deszkás gyakorlóterep a városban, ahol legvagányabbak a nap 24 órájában koptathatják az ugratókat, korlátokat, dombokat. A kisebbeket bekerített játszótér, kosárlabda-pálya is várja.

#5 Budapest óriáskereke

Ha vágysz egy kis szintemelkedésre, kilátásra, és madártávlatból tekintenél le a zsibongó belvárosi utcákra, vagy átintegetnél a Citadelláról, Erzsébet-kilátóból nézelődőknek ?, válts jegyet az ország legnagyobb Óriáskerekére! Séta előtt vagy után, kicsiknek-nagyoknak egyaránt felemelő élmény lesz a program!

(Bel)városnéző kihívás
© oriaskerek.com

Ha komolyabb túrázásra vágytok, rengeteg túraútvonal található Budapest határain belül is.