Bosch, Matisse és El Greco kiállítás is lesz idén a Szépművészeti Múzeumban

Nagyon erős év lesz 2022 a Szépművészetiben, a késő középkori németalföldi festő, Hieronymus Bosch szürreális világát bemutató tárlat után nyáron Henri Matisse ragyogó színű képeit is megnézhetjük majd, míg ősszel egy már nagyon várt El Greco kiállítás érkezik. 

Április 8-án Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa címmel nyílik meg az idei év első sztárkiállítása. A középkor végén alkotó festő életéről vajmi keveset tudni, de aki egyszer is látta a képeit, szürreális világát és szimbolikus jeleneteit nem könnyen felejti el. A világ nagy múzeumaiban összesen 25 képét őrzik, amiket nagyon ritkán adnak kölcsön bármilyen kiállításra. Ennek ellenére a budapesti tárlaton szereplő közel 90 kép közül 11 Bosch-festmény lesz, ami az életműnek majdnem fele. A tavaszi tárlat ezzel világviszonylatban is az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb Bosch-kiállítása lesz. 

Bosch, Matisse és El Greco kiállítás is lesz idén a Szépművészeti Múzeumban
Kép forrása: Szépművészeti Múzeum

Nyáron, július 1-én nyit Henri Matisse első itthoni reprezentatív kiállítása, amelyhez a párizsi Pompidou központból és más európai gyűjteményekből érkezik a száznál is több festmény. A századforduló elejének formabontó festészeti irányzatának központi alakja volt, köré csoportosultak fauves-ok („vadak”), akik többek között ragyogó színeikről lettek ismertek. Alig várjuk, hogy láthassuk ezeket a remekeket is a Szépmű falai között is. 

Bosch, Matisse és El Greco kiállítás is lesz idén a Szépművészeti Múzeumban
Kép forrása: Szépművészeti Múzeum

 A kiállítás 8 kronologikus-tematikus szekcióban mutatja majd be Matisse életművét a korai alkotásoktól egészen az ötvenes években készített papírkivágásokig, bemutatva a matisse-i életmű műfaji sokszínűségét is. A festményeken túl egyedi és sokszorosított grafikai alkotások, szobrok is helyet kapnak a tárlaton, valamin látható lesz a művész késői fő művének, a vence-i dominikánus kápolnához készített monumentális üvegablak tervei is.

Bosch, Matisse és El Greco kiállítás is lesz idén a Szépművészeti Múzeumban
Kép forrása: Szépművészeti Múzeum

Az év végén pedig a személyes kedvencünk érkezik, október 27.-én nyit az El Greco tárlat, amely szintén első a maga nemében, ugyanis ilyen nagyszabású tárlatot még nem kapott El Greco, hiába a Szépműnek van Európában a spanyolok után a legtöbb műve tőle. Megnyúlt alakjaival, vibráló színeivel és nagyrészt bibliai témáival az ő festményei is katartikus élményt adnak. Az ígéretek szerint a festő legfontosabb főműveit is láthatjuk majd, többek között a zseniális Laokoón csoportot. A kiállításon a mintegy nyolcvan alkotás közül több mint negyven a festő saját kezű alkotása lesz, átfogva ezzel a teljes életművét és periódusait.

A kiállításra a világ számos nagy presztízsű közgyűjteménye, például a madridi Museo Nacional del Prado és a Museo Thyssen-Bornemisza, a párizsi Musée du Louvre, a londoni National Gallery és a washingtoni National Gallery of Art kölcsönöz alkotásokat – írja a múzeum.