10 random dolog, amitől jobb lesz egy városban élni és ingyen van – 1. rész

10 random dolog, amitől jobb lesz egy városban élni és ingyen van – 1. rész

Egy városban látszólag nincs hatásunk arra, hogy milyen a közmorál, szeretünk azon panaszkodni, hogy mindenki mufurc és türelmetlen, és semmi sem olyan tiszta, mint szeretnénk, úgyhogy itt az idő, hogy a saját kezünkbe vegyük az irányítást! Íme pár ötlet, ami minimális befektetéssel kínál elég jó megtérülést, ha a környezetünkről van szó.

Csapó Ádám írása

1. Mielőtt kidobod a pet palackot otthon a szelektívbe, töltsd meg vízzel és locsolj meg vele 1db fát vagy bokrot!

A fáknak és a növényeknek nem természetes közegük a városi élet, de segíthetsz nekik úgy, hogy odalöttyintesz nekik egy kis életet adó vizet munkába menet. Napi 1 fa, neked nem a világ, neki viszont az életet jelentheti. (Kiegészítés: ha lehet, ne vegyél olyan terméket, ami pet palackban kerül hozzád, oldd meg másképp!)

Fotó: Csapó Ádám

2. Szedjél fel 1db szemetet minden nap!

Az alap, hogy te nem dobsz el szemetet, de azért látjuk az utcákon, hogy mások másképp vannak ezzel. Ha 1 darabot felszedne mindenki Budapesten, és kidobná a megfelelően kiválasztott hulladékgyűjtőbe, az azt jelentené, hogy tonnaszám tűnne el a szemét a környezetünkből és mondjuk télen meleg lehetne belőle. (Kiegészítés: az utcán eldobott banánhéj vagy cigicsikk a közhiedelemmel ellentétben nem bomlik le magától pár nap alatt, erről nyugodtan világosítsuk fel embertársainkat is.)

Fotó: Bódis Krisztián

3. Ha méhecskét látsz az úton magad előtt, ne hagyd magára!

Tedd árnyékba valami növényre és csepegtess elé vizet! Tudod, ha eltűnnek a méhek a bolygóról, akkor nekünk is annyi, ha csak rá nem szokunk a mikroműanyagra. Ha annyit megteszel, hogy dacolsz egy fáradt rovar jelentette életveszéllyel, akkor máris hozzájárultál ahhoz, hogy az unokáid is festhessenek csendéletet egy gyümölcstálról. (Kiegészítés: tegyél ki eleséget és vizet a környéken élő madaraknak, állatoknak! Készíthetsz madáretetőt, sünitatót, rovarhotelt is. Nem, emiatt nem fognak odaszokni a vaddisznók. Legalábbis nem rögtön.)

Fotó: Csapó Ádám

4. Vásárolj kevesebb terméket, és akkor kevesebb műanyag csomagolás fogja a házad előtt végezni!

Ez igazából két dolog. Egyrészt biztos nincs annyi dologra szükséged, mint amennyit vásárolsz: ha már a telefonszámból felismered, hogy melyik futár az és mit hozott, az egy intő jel lehet. Másrészt a világunk még mindig olyan, hogy a legtöbb termékhez úgy juthatunk csak hozzá, hogy az be van valamibe csomagolva, ami nagy eséllyel az utcán, a vízben vagy a szeméttelepen végzi. Vásárolj csomagolásmentesen! (Kiegészítés: a legjobb megoldás nem az, ha szépen szelektíven gyűjtjük a szemetet, hiszen az rossz esetben nem oda kerül, ahova szántuk, jó esetben rengeteg energia kell ahhoz, hogy valami más készülhessen belőle. Az utcán heverő szemét problematikájának nem a szelektív gyűjtés a feloldása, hanem az, ha az a szemét nem is “keletkezik”.)

5. Ne dobd ki a kávézaccot!

Ahogy a kutyád megeszi az ebéded maradékát, úgy a házad előtt álló fák, bokrok, virágok is örülnek a kávéd maradékának: a kávézaccnak. Tele van nitrogénnel, aminek a föld is örül, aminek meg a Föld fog örülni.(Kiegészítés: vannak kávézók, akik partnerek abban, hogy a tonnányi zacc, ami náluk képződik ne hulladékként végezze. Ha lelkes vagy, kérd el tőlük és keverd bele a komposztba, virágföldbe és ne félj használni az elegyet, ha fát látsz!)

Fotó: Kovács Krisztina

+1 Ne dobd el a maszkot!

Mindannyian örülünk, hogy végre nem kell maszkot hordani, pedig annak is lehet helye az életünkben. Nem, nem akkor kell felvenni, amikor kötelezővé teszik, és nem is azért, mert nem akarsz másoktól elkapni valamit! Maszkot azért kell hordani, mert te nem akarsz mások terhére lenni azzal, hogy pár centire tőlük engeded szabadon a spóráidat, amikor nem érzed jól magad. Emiatt viszont a használt maszk gyakorlatilag veszélyes hulladéknak számít, ne felejtsd ott sehol! (Kiegészítés: te mennyire szívesen fogsz meg egy használt maszkot, amit valaki pont ott felejtett, ahol neked pont útban van?)

Fotó: Bódis Krisztián