10 random dolog, amitől jobb lesz egy városban élni és ingyen van – 2. rész

10 random dolog, amitől jobb lesz egy városban élni és ingyen van – 2. rész

Egy városban látszólag nincs hatásunk arra, hogy milyen a közmorál, szeretünk azon panaszkodni, hogy mindenki mufurc és türelmetlen, úgyhogy itt az idő, hogy a saját kezünkbe vegyük az irányítást! Az 1. részben a környezettel foglalkoztunk. Íme pár ötlet, ami minimális befektetéssel kínál elég jó megtérülést, ha a város hangulatáról van szó.

Csapó Ádám írása

1. Segíts másoknak!

Az is elég, ha csak egy apró dologban segítesz: felvinni a lépcsőn a piacos cekkert, megtolni a lefulladt autót, felsegíteni a babakocsit a villamosra, átadni a helyet a buszon. Neked egyértelműen jobban indul a napod, mert egész nap szeretettel gondolsz majd magadra, hiszen milyen kedves ember voltál. Akinek segítettél, annak szintén jól indul majd a napja, hiszen megoldódott egy problémája, plusz visszaadtad a jó emberek segítő szándékába vetett hitét. (Kiegészítés: az önzetlen segítség egyébként ragadós, láncreakciót indíthat el, előbb-utóbb mindenki segít majd a másiknak és akkor meg vagyunk mentve.)

Fotó: Bódis Krisztián

2. Használd arra a mobiltelefont, amire való!

Nem, nem akarjuk korlátozni, hogy naponta hányszor pörgeted végig az instát vagy a tiktokot tök feleslegesen, sajnos mi is rabjai vagyunk a dolognak. Viszont most az a menő, hogy tömegközlekedésen utazva, hosszú sorban állva vagy más zsúfolt helyen várakozva nem kezdünk hangosan telefonálni, hanem megoldjuk, hogy másokat ne vonjunk be a magánéletünkbe. Kihangosítva pláne ne.  (Kiegészítés: így is sokszor vagyunk kénytelenek egymás intim terében időt tölteni. Viszont van még egy csomó más dolog, ami annyira intim, hogy jobban szeretjük egyedül csinálni – nyugodtan vegyük fel a hangosan telefonálást is a listára!)

Fotó: Bódis Krisztián

3. Menj oda elveszettnek tűnő külföldiekhez (vagy magyarokhoz)!

Segíts nekik mosolyogva útbaigazítással, kedves szóval! Ez egyrészt azt mutatja, hogy jó városba jöttek, az első benyomás nagyon fontos. Másrészt így a karmának lesz mit visszaadnia majd neked, ha te vagy külföldön és segítségre szorulsz. (Kiegészítés: egy turistának a látnivalókon felül maguk az emberek jelentik a várost, legyél te az első benyomása!)

Fotó: Soós Bertalan

4. Közlekedj okosan!

Pont úgy, illetve jobban, mint a társasjátékban. Ne lépj le az úttestre, amikor piros a lámpa, ne használd a nem neked dedikált sávot, köszönd meg, ha elengednek! Ha gyalogos, rolleres, biciklis, autós vagy, figyelj a másikra, pláne, ha te vagy az erősebb! Ha csak napi egyszer udvariasan elengedsz valakit, úgy, hogy egyébként neked van igazad, jobbá teheted egy egész város közlekedését. (Kiegészítés: ha mindenki minden nap így tesz a városban, akkor jó eséllyel téged is minden nap el fog engedni valaki.)

Fotó: Bódis Krisztián

5. Sétálj többet!

Heti egyszer szállj le eggyel előbb a buszról, szállj fel eggyel később a villamosra, ne keringj plusz 20 percet egy 1 perccel közelebbi parkolóhelyért! Jót tesz az extra mozgás, és elintézhetsz például egy telefont is közben vagy segíthetsz valakinek, akinek ez pont jól jön. (Kiegészítés: ezzel a pár perc változtatással megint tettél magadért valamit, ráadásul kevesebb stresszt engedtél a város légterébe.)

Fotó: Bódis Krisztián

+1 Beszélj szépen!

Sokszor adódik, hogy hozzá kell szólnunk embertársainkhoz: amikor kérünk valamit a zöldségesnél, egy portás jóindulatára kell hagyatkoznunk, vagy csak pénzt akarunk váltani. Alig kerül némi nyelvi leleménybe udvariassági formulákat csempészni a szavaink közé, ha kedvesek is vagyunk és még mosolyogni is tudunk, az pedig a garantált siker felé vezető út. (Kiegészítés: ez vonatkozik arra is, ahogy gyerekekkel beszélsz. Ne felejtsd el, pár évtized múlva azt kapjuk vissza tőlük, amit most látnak tőlünk.)

Fotó: Bódis Krisztián