Budapest köszönti a Giro d’Italia – Grande Partenza 2022 versenyzőit és vendégeit!

Budapest köszönti a Giro d’Italia – Grande Partenza 2022 versenyzőit és vendégeit!

Holnaptól Giro d’Italia élőben Budapest utcáin! 
Igyekeztünk összeszedni Neked minden fontos információt, hogy akár két lábon, akár két vagy négy keréken indulsz munkába, programozni vagy szurkolni, előre tudj tervezni a Giro – Nagy Rajt hétvégére!

Az a megtiszteltetés érte hazánkat, hogy idén a május 4.-i csapatbemutatót követően május 6. és 8. között Magyarország ad otthont az olaszok legendás kerékpárversenye, a Giro d’Italia Nagy Rajtjának és nyitószakaszainak. A hármas szám – idén is – visszatérő motívum a bringás megmérettetés történetben. A Grande Partenza, azaz a Nagy Rajt során három nap alatt három magyarországi szakaszon (Budapest-Visegrád, budapesti egyéni időfutam, Kaposvár-Balatonfüred) csap össze a nemzetközi kerékpáros mezőny krémje. Valter Attila, a 2020-as Tour de Hongrie győztese mellett még két magyar versenyzőnk indul a versenyen. Fővárosunk a 13. „csizmán kívüli város”, ahol a Nagy Rajtot megrendezik, és hogy tovább tetézzük: a rangos bringás megmérettetés 113 éves múltra tekint vissza.

Valter Attila

„A Nagy Rajt a magyar emberek és az ország sikere!” – nyilatkozott az aranyérmes Valter Attila, a Groupama-FDJ kerékpárosa a közelgő eseményről. A versenyt eredetileg 2020-ban rendezték volna meg, ám sajnálatos módon a pandémia kerékbe törte a tervet. Idén viszont most hétvégén már mi, magyarok is testközelből élhetjük át az utánozhatatlan Giro-érzést!

Attila, aki a tavalyi versenyen 3 napon át vezette az összetett mezőnyt – így első magyarként viselhette a rózsaszín trikót – köszönetét fejezte ki a lakosság felé, amiért rugalmasan és türelemmel állnak a grandiózus sporteseménnyel járó kellemetlenségekhez, mint az útlezárások, parkolási tilalmak és forgalomkorlátozások.

Fotó: Giro Hungary

KIEMELT PROGRAMOK A HŐSÖK TERÉN:

Május 4. SZERDA 17:00 Csapatbemutató
Május 6. PÉNTEK 12:20 Nagy Rajt- verseny indulás
Május 7. SZOMBAT 14:00 Budapesti időfutam

A szerdától vasárnapig tartó esemény lezárásai több budapesti útszakaszt érintenek, javasolt előre jól megtervezni útvonalainkat, ha autóval közlekedünk.

Május 4-én a Hősök terén zajlik majd a Giro d’Italia Nagy Rajtjának csapatbemutatója. Ennek kapcsán szerdán a következő útlezárások várhatóak:

Kós Károly sétány a Kacsóh Pongrác úti felüljáróig: 15:00-24:00                   

Kós Károly sétány a Kacsóh Pongrác úti felüljáróig: 15:00-24:00

Hősök tere – tér körüli közlekedési útvonal: 15:00-24:00

Állatkerti körút a Gundel Károly útig: 15:00-24:00

Dózsa György út a Szondi utcától a Városligeti fasorig: 17:00-24:00

Andrássy út a Rippl Rónai utcáig: 17:00-24:00

A lezárások pontos útvonalát a térképek jelölik, a piktogramok alatt feltüntetve a lezárási pontok, időszakaszok és tudnivalók, valamint itt láthatjátok a részletes időszakos lezárások területeit és időpontjait. Figyeljünk és legyünk közösen türelemmel ?

Fotó: Bódis Krisztián

Páratlan turisztikai lehetőség

Nem pusztán arról van szó, hogy a Giro d’Italia május 4-i csapatbemutatóját követően május 6-án Magyarországról startol el a kerékpárosok legjobbjaiból álló mezőny, hanem arról is, hogy a verseny jóval többet jelent szimpla sporteseménynél, hiszen önálló turisztikai termékként is megállja a helyét.

A három, hazánkban rendezett szakasz (Budapest-Visegrád, budapesti egyéni időfutam, Kaposvár-Balatonfüred) különleges lehetőséget kínál az ország-marketingre. A televíziós közvetítéseknek köszönhetően megközelítőleg 150 ország 810 millió tévénézője csodálhatja majd meg Budapest és a Dunakanyar, illetve a Dunántúl szemet gyönyörködtető tájait, látványosságait és műemlékeit.

A becslések szerint a versenyre érkező sportturisták száma több tízezerre tehető majd. Zömmel Olaszországból várják a szurkolókat, de a környező országokból is több ezer fő érkezhet, illetve a belföldi turizmusra is komoly hatással lesz a három nap.

Fotó: Giro Hungary

Szurkoljunk együtt!

Május 6-án a Hősök-terén 12.20-kor dördül el a startpisztoly és a peloton 190 km-t küzd le aznap. A Visegrádig tartó szakasz hozzávetőlegesen 4,5 órát vesz igénybe a bajnokoknak.

Május 7-én szombaton a Hősök tere és a Szentháromság tér között zajlik a 9,2 km hosszú a budapesti szakasz, az egyéni időfutamon 14.00 és 17.00 óra között 22 csapat versenyzői mérik össze erejüket a Hősök tere – Andrássy út – id. Antall József rakpart – Margit híd – Halászbástya – Szentháromság tér útvonalon.

Remek szurkolói programok kísérik majd az eseményt, május 4-én a Hősök terén a Csapat bemutatkozókkal indul a programsorozat. A Giro d’Italia szurkolói zónájában számos kitelepülés és aktivitások várják a látogatókat mind a 4 napon, többek között VR-szemüveges kerékpáros állomás, arcfestés, kézműves foglalkozás, virágos fotófal, trükkös bringák, pumpapálya.

De a város több pontján is zenei és táncos szurkolói pontok várnak Rád pénteken és szombaton is!

Részhajrá szurkolói aktivitások kiemelt helyszínei május 7-én szombaton:

Andrássy út – Kodály körönd

id. Antall József rakpart

Jászai Mari tér

Halászbástya

Köszöntsük a Grande Partenza vendégeit, teremtsük meg közösen a Giro élményt és szurkoljunk együtt Budapest!

Ha érzed magadban az erőt tekerd le a Budapest – Visegrád útvonalat a versenyzőkkel!

Fotó: Giro Hungary