Íme a Budapest Tuning zsűricsapata – még egy hétig küldheted az ötleted

Összeállt a BUDAPEST TUNING zsűricsapata – ők bírálják el és választják ki a legizgalmasabb városélményt segítő ötleteket: Eke Angéla színművész, bábművész, Somlai-Fischer Ádám, a Prezi társalapítója, építész, Zsendovits Ábel, a Szimpla alapítója, Balogh Samu, a Főpolgármester kabinetfőnöke, várostervező és Fazekas Dorothy, a Budapest Brand nZrt. gazdasági divízióvezetője. Még egy hétig várják a pályázatokat!!!

A Budapest Tuning célja, hogy idén nyáron is megvalósulhasson több olyan különleges városélményt nyújtó kulturális program, művészeti produkció és kísérleti városi projekt is, ami esetleg eddig a fiókok mélyén lapult, kellő támogatás hiányában. Május 20-ig még pont egy heted van, hogy összeállítsd a pályázati anyagodat, amihez minden segítséget megtalálsz a honlapon, de kérdezhetsz is a kiíróktól, ha valamiben bizonytalan vagy. 

Íme a Budapest Tuning zsűricsapata – még egy hétig küldheted az ötleted

Mostanra összeált a zsűri is, ők bírálják el és választják ki a legizgalmasabb városélményt segítő ötleteket. De vajon ők mivel tuningolnák fel a várost?

Eke Angéla imádja a fővárost: „Budapest a kedvenc városom. A pandémia előtt a város a kultúra fellegvára volt, nem csak a színházak és kulturális programok dömpingje volt a jellemző szinte minden estére, hanem az utcán is érezhetően jelen volt a művészet. Amióta rehabilitálódunk ebből a helyzetből, azóta hiányolom a “régi” pezsgést.”

Ha pályázhatna, a saját ötletével Somlai-Fischer Ádám, ezt szeretné: „Elérném, hogy beszélgessünk egymással pár szót amíg várunk a villamosra, buszra, gyógyszerre, szabad asztalra a teraszon. Sokkal otthonosabb lenne ettől a város.”

„Az egyik személyes ambícióm is, hogy legyenek emberközpontúbbak a csodálatos belvárosunk közterei, és az agglomeráció helyett újra itt akarjanak élni(!) a budapestiek, ezért én mindenképp közterületeket tuningolnék.” – mondta Zsendovits Ábel

„Egy varázspálcával felszabadítanám az utcáinkat, tereinket, és minden budapestinek lehetőségét adnék arra, hogy maga döntsön, mit szeretne a rá eső néhány négyzetméterrel csinálni: fát ültetne, padot tenne ki, mászókát építene, bicikli támaszt helyezne el vagy autó parkolót alakítana ki. Vajon hogy néznének ki az utcáink, ha közösen, egyenlő arányban dönthetnénk a használatukról?” – elmélkedett Balogh Samu, kabinetfőnök és Budapest-rajongó.

Miről álmodozik Fazekas Dorothy a Budapest Brandtől? „Olyan programsorozatot szeretnék, ami a végén sem ér véget, mert kapcsolatokat és közösségeket épít. …de persze el tudnék képzelni minden kerületben egy-egy közterületen felfestett tollas pályát, helyi, majd összvárosi bajnokságokkal, tavasztól őszig.”

 Töltsd meg a várost az ötleteddel! A kreatív és egyben megvalósítható ötleteket pályázat formájában 2022. május 20-ig várják a Budapest Tuning pályázati felületén; ahol egyénileg vagy csapatban, de akár a lakóközösséggel együtt is lehet pályázni, a szervezők civil szervezetek, egyesületek, városi kollektívák, fesztiválszervezők, kis- és nagyvállalkozások jelentkezését is várják. A sikeres projektek 2022. július 1. és december 31. között valósulhatnak meg.

Faix Csaba, a pályázatot kiíró Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója elmondta, hogy nagyon büszkék arra, hogy a zsűritagok szinte pár óra leforgása alatt igent mondtak a felkérésre, amikor megkeresték őket a Budapest Tuning pályázat kapcsán. „Mind az öten már eddig is sokat tettek a maguk területén Budapestért, főként alulról szerveződő, közösségi platformokon, projekteken keresztül, melyek aztán kinőtték magukat, és mind az itt élőket, mind az ide látogatókat megszólítják. Ezért is esett rájuk a választásunk, hiszen mertek nagyon álmodni, mi pedig erre biztatjuk a pályázókat is.”