Nelson Mandelának állítanak emléket Budapest első állandó land art alkotásával

A Gellért-hegy északi lejtőjén, a Filozófusok kertje és a Hegyalja út között hoz létre megbékélés és megbocsátás jegyében új, kreatív, zöld emlékművet a Főváros.

Az 5 ezer négyzetméteres gyepes-fás területen létrehozott Nelson Mandela park különlegessége, hogy ez lesz a város első állandó land art alkotása. De hogy mit is jelent ez a koncepció? A land art alkotások olyan szabadtéri, monumentális, sokszor ideiglenes installációk, amik nem csak alkalmazkodnak a környezeti adottságokhoz, hanem az alkotás szerves részévé teszik a természetet. A Nelson Mandela emlékhely koncepcióját alapjaiban határozzák meg a lejtésviszonyok és a növényzet elhelyezkedése. 

Nelson Mandelának állítanak emléket Budapest első állandó land art alkotásával

Az emlékpark Nelson Mandela életművének fő üzenetét idézi fel: a megbékélés és megbocsátás útját. Ahogy ő is, az emléket állítók is hisznek abban, hogy csak a sérelmeket hátrahagyó, bosszúra nem szomjazó, békében együttélő társadalom tud épülni és a jövő felé tekinteni.  

A parkban található tíz gömb a megbocsátás hosszú folyamatát szimbolizálja. Ahogyan az érzelmek átjárják az embert, úgy görögnek le a nehéz golyók a rézsűn, nyomot hagyva maguk mögött. A félúton megálló gömbök az érzelmi út egy-egy pillanatát jelenítik meg, közöttük sétálva a látogató átélheti ezeket az érzéseket és eljuthat a saját békéjéhez.  

Nelson Mandelának állítanak emléket Budapest első állandó land art alkotásával

A tíz érzelem (megbocsátás, szeretet, elfogadás, békesség, összefogás, remény, együttérzés, nyugalom, elengedés, harmónia) magyar, angol és xhosza nyelven – Mandela anyanyelvén – lesz olvasható a gömbökön. A land art alkotás fő üzenete: a kibékülés, megbékélés, megbocsátás. Annak a képviselete, hogy az apartheid szörnyűségei után jöjjön egyfajta békeidőszak a két társadalmi csoport között, és együtt létezzenek. Fontos, hogy a Fővárosi Önkormányzat olyan emléket állít, amely Mandela szavainak és üzenetének segítségével napjainkban is igencsak aktuális bárhol is éljünk a világon. „A megbocsátás a leghatásosabb fegyver, felszabadítja a lelket, s elűzi a félelmet.” A társadalomnak békére van szüksége, akkor tud épülni. 

Nelson Mandelának állítanak emléket Budapest első állandó land art alkotásával

Az emlékművet 2022. május 30-án kezdik kialakítani, átadása július 18-án, a Nemzetközi Mandela napon lesz. Az emlékmű kialakítása összesen 9,4 millió forintba kerül. Megrendelője a Budapest Brand nZrt., kivitelező a BKM Budapesti Közművek nZrt. Főkert divíziója.