Sok jó dolog kis helyen is – minipark a belvárosban

Minden pici az 5. kerületi Bástya parkban, talán ezért is van, hogy minden négyzetméterre jut egy rohangáló gyerek, telefont nyomkodó szülő vagy telefont nem nyomkodó nagyszülő. Nyilván azért ilyen népszerű tele, mert a környéken ez az egyetlen park. Parkocska.

Csapó Ádám írása

Parkoló vagy park

A legközelebbi zöld, ahova jó szívvel ki tudsz ülni, az a Károlyi-kert vagy a Múzeumkert, de addig is könnyű olyan útvonalra tévedni, ahol nulla darab fa vagy bokor töri meg az épületek szürke egyhangúságát. Úgyhogy ez a park tényleg kellett ide, még akkor is, ha sokan nem örültek a telek rehabilitációjának. Valószínűleg most ugyanazok az emberek járnak ide vidáman a gyerekeikkel, akik nemrég még duzzogva vették tudomásul, hogy megszűnt a kedvenc parkolójuk.

A fal

Amikor megérkezel, az első hely, ahová fel akarsz menni, az úgyis a gyilokjáró lesz. Fémhálós szerkezetű, ami tök jó, mert átlátszó, és így olyan érzés, mintha a többszázéves fal tetején járnál. Ugyanakkor, ha tériszonnyal küzdesz, olyan érzésed is lehet, hogy ugyanez a fal le akar dobni magáról. Kis fantáziával szimulálhatsz itt egy középkori csatát a fejedben, amiben hős várvédőként szerepelsz. Vagy török kémként próbálsz behatolni? Jaj neked, ha Mátyás katonái elkapnak! Ha viszont egy pillanatra is leveszed a szemed a falról, azért könnyű megfeledkezni a történelemről, hiszen a park szupermodern részletei hamar visszarántanak a 21. századba. Szépen kapcsolja össze a múltat és a jelent ez a városfal.

Kötelezők és extrák

A kötelező kerékpártároló, kút, padok és a pelenkázó alapfelszereltség. Extrának számít viszont a fedett, csúszdával is megközelíthető játszógang, és a lebegő sportpálya. Ezen el lehet esni, mert gumiból van a föld, a labdát viszont nem lehet kirúgni innen, mert kerítés illetve háló fog vissza minden eltévedt lövést. Itt aztán nem lesz olyan, hogy a szomszéd néni nem adja vissza a labdát, mert az összetörte a kedvenc muskátlit és a macskát.

Színek

A park zöld és kék szemléletű is. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a megnövelt zöld területet esővízzel és talajvízzel öntözik, amitől szuperöko lesz. Jó a tagolása is, színek mellett textúrákkal (fű, burkolat, öntött gumi) jelzik, hogy melyik részt, mire kellene használni. Bár ez csak a szemnek tűnik szabályosnak, és csak bizonyos kor felett akadályoz meg abban, hogy keretek közé tereljen. Ha 6 éves vagy, akkor úgysem az erre dedikált, kapuval is rendelkező pályán adsz magadnak tizenegyest, hanem lent a mulcsban. A gól pedig csak úgy ér, ha a labda legalább 3 különböző színhez hozzáér, egy idegen fején is megpattan és vizes is lesz. Még jó, hogy az ágyúgolyókat és csontokat a park átadása előtt kiásták, ha azt nézzük, hogy kik és hogyan játszanak itt!

Játsszanak csak! Ez egy park, erre való. Ma egy városnak, a benne lévő embereknek és a gyerekeiknek minden zöld területre szükségük van. Mondhatnánk, hogy a természet visszafoglalt egy újabb zsebkendőnyi területet, de pontosabb, hogy mi adtuk vissza neki.