Menőbb, mint a Skate or Die!

2020-as tokiói olimpia volt az első, ahol a gördeszkázás hivatalos számként meg tudott jelenni. A lány dobogósok átlagéletkora 14! év volt. A mieinknek 2024-ben, Párizsban a japán lányokat kell majd megfogni, ők most a legjobbak. Egyébként nem kell, csak ha akarják. Lehet, hogy ők csak annyit szeretnének, hogy hagyják őket deszkázni.

Csapó Ádám írása és fotói

50-es évek

A gördeszkázás története nagyjából úgy és akkor kezdődött, ahogy azt Marty McFly megmutatta a Vissza a jövőbe klasszikus jelenetében: egy doboz lett hirtelen felindulásból deszkákra bontva, amihez görkorikat ragasztottak. Először inkább a szörfösök erőltették az ötletet, hogy a városi járdákon is játszhassanak, végül a sportszergyártók meglátták benne a lehetőséget és tömeggyártásba kezdtek.

Közelmúlt

Amíg a gördeszkázás inkább cool életforma volt, az nem kedvezett a lányoknak, hiszen a gyönge nő helye nem az utcán van. Fejcsóválás terhe mellett sem lehetett gyakorolni, hiszen milyen már, hogy veszélynek teszi ki magát, miközben lehet, hogy még illegális is, amit csinál.

Jelen

Girls only események szerveződnek világszerte, közös gördeszkás bulik mellett oktatást is tartanak egy támogató és biztonságos környezetben. Itt a kísérletezni kezdő újoncok a tapasztaltabbaktól tanulhatnak, a példaképeikkel alkothatnak egy közösséget. Ismerkedhetnek, gyakorolhatnak, magabiztosabb lesznek pályán és azon kívül is.

A kiállítás

A We Can Skate It eggyel lágyabb üzenet, mint a Skate or Die volt (az 1987-es C64-es játék), pedig a kiállításon megnézhető kis videóból kiderül, hogy a tinédzser lányok sem finomkodnak, ha félcsövet látnak. Tizenéves lányként az első ollie-t megcsinálni, miközben mások már a kickflipet gyakorolják az szubkultúrán belüli szubkultúra, de már nincsenek egyedül. Ezután nem kell már amerikai fiúkat idolizálni, itt vannak a lányok! Nálunk a Girlsk8sessions Hungary szervezi össze a deszkás lányokat és eseményeket, a kiállításon velük lehet közelebbről megismerkedni.

Kiállítás promo video itt megnézhető.

Kiállítás megtekinthető: 2022. július 7-ig, Telep Galéria