Hogyan sportoljunk nyáron, kánikulában?

Hogyan sportoljunk nyáron, kánikulában?

Itt az igazi nyár és egyre gyakrabban lesz kánikula. Nagyon sokan várták már az igazi strandidőt, azonban ami a Balaton parton sütkérezve ideális hőmérséklet, az sportolás közben nem feltétlenül az.

Szabadtéri sport nyáron, hőségben

A klimatizált edzőteremben természetesen nyáron sincs nagy probléma, azonban az outdoor sportolóknak, pl. futóknak vagy kerékpárosoknak nyáron nagyon oda kell figyelniük a testük optimális hőmérsékleten tartására. Természetes védekező mechanizmusunk, az izzadás egy darabig megfelelő védelmet nyújt a túlhevülés ellen, azonban extrém hőmérséklet vagy hosszú távú terhelés esetén nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy legyen mit kiizzadni. Nagy melegben a megfelelő mennyiségű folyadék (pótlás) elengedhetetlen és arra is figyelni kell, hogy a bevitt folyadék tartalmazza azokat az ásványi anyagokat, melyeket az izzadás során elveszítünk. Az izzadtságban legnagyobb mennyiségben előforduló anyag a nátrium és a kálium, melyekből a csapvíz nem tartalmaz elegendő mennyiséget, pótlásuk speciális elektrolit sportitalokkal javasolt. Ilyen anyag továbbá a magnézium is, mely fontos szerepet játszik a jól működő izom-ideg kapcsolatban.

Hogyan sportoljunk nyáron, kánikulában?
Hajnali órákban még kellemes is lehet a napsütés, ám napközben már nem ilyen rózsás a helyzet

Mi történhet, ha nem frissítünk megfelelően?

A melegben történő nem megfelelő frissítés hamar idő előtti fáradáshoz, akár görcsöléshez vezethez. Nem csak a nem megfelelő izzadás vezet azonban a test túlhevüléséhez. Az úgynevezett hőérzetet más tényezők is befolyásolják. Az egyik ilyen pl. a közvetlen napsütés, amely még alacsonyabb hőmérséklet esetén is meg tud tréfálni minket. Egy UV álló, világos színű felső viselése sokat hozzá tud tenni ahhoz, hogy ne érezzük annyira melegnek a meleget. Ezenkívül kánikulában javasolt a test szisztematikus hűtése is. Ezt megtehetjük pl. folyamatos időközönként vett hideg zuhannyal, illetve használhatunk jégakkut a nyak és a mellkas tájékán. Több kutatás is igazolta már, hogy amennyiben jól végezzük a test „hidegen” tartását, optimális teljesítményünk időtartama akár másfélszeresére is növelhető! A legfontosabb dolog a túlhevülés elkerülése, amikor már konkrét hűtésről beszélünk, akkor valamit elbaltáztunk!

Hogyan sportoljunk nyáron, kánikulában?
A vízi sportoknál is óvatosnak kell lennünk kánikulában, de kétségkívül hűsítőbb legalább egy vízparton tartózkodni, mint szárazföldön edzeni.