Podcast: Saly Noémi másfél évszázados receptekről, Petőfiről, a Tabánról és a tűzijátékról

Saly Noémi irodalomtörténész, várostörténész évtizedek óta foglalkozik Budapest múltjával. Kutatómunkájának köszönhetjük, hogy a fővárosi kávéháztörténet alapos szakirodalommal rendelkezik, de könyvein keresztül megismerhetjük a száz évvel ezelőtti Pest közismert, jellegzetes figuráit, vagy Krúdy Gyula budapesti életének színtereit, Kalmár Pált, a tangókirályt, de annak a tabáni bérháznak és lakóinak történetét is, melyben Noémi él. A történész nemrég nyugdíjba vonult, a Budapest TE meg ÉN podcastban megkérdeztük, hogy van.

Podcast: Saly Noémi másfél évszázados receptekről, Petőfiről, a Tabánról és a tűzijátékról
Saly Noémi (Fotó: Szilágyi Dénes)

Noémi továbbra is ír, legújabb könyvei közös kulturális örökségünk, a magyar konyha múltjával foglalkoznak.

Kalán lisztel stábold bé” – Szerecsek Anna szakácskönyve

…ez a címe Saly Noémi új könyvének, melynek alapja egy 19. századi szakácskönyv, a vajdahunyadi Szerecsek Anna receptgyűjteménye. Noémi szerint itt kell keresni az eredeti recepteket, nem a korabeli, nyomdában készült szakácskönyvekben.

„A 19. században, amik magyar szakácskönyvként megjelennek, terebélyes, bögyös-faros, csipkés, pántlikás, talpig nemzeti színekben tilláromozó fehérnépekkel a borítón, mind németből fordított, lopott holmik. A kéziratok, amikkel dolgozom, ordítva árulkodnak arról, hogy nem fordítások, nem egy kész könyvből másolják, hanem itt anyák ülnek és meglévő családi recepteket fogalmaznak meg.”

Podcast: Saly Noémi másfél évszázados receptekről, Petőfiről, a Tabánról és a tűzijátékról
Fotó: Merényi György

Petőfi és Szerecsek Anna

A könyv főhősnője 1849 áprilisában Petőfi Sándorra is főzött egy alkalommal, derült ki Saly Noémi kutatásai során.

„Bem apó tisztjeivel és Petőfivel Hátszegre tart és egy magaslatról megpillantják Vajdahunyad várát. Teringettét! – kiállt Bem apó valamilyen nyelven – Ide mi most bemegyünk! Ott üdvözli őket László József, aki szerzőmnek, Annának a férje, és aki vajdahunyadi vashámoroknak az igazgatójaként szolgálati lakásban ott lakik a várban. Amíg ő megmutatja a csapatnak a várat, azalatt hites felesége, az én Annám, ebédet rittyent a 15 katonának.”

Mi is az a gasztronómiai anyanyelv?

A magyar konyha változásáról is beszélgettünk, és arról is, ami megmarad belőle. Ilyen a közös gasztronómiai anyanyelv.

„Amikor erről beszélek, olyasmire gondolok, mint a magyar zene. Amikor az ember hall egy dallamfoszlányt, fölismeri anélkül is, hogy ismerné valóban azt a dallamot. Ráismer, hogy valami magyar szöszt hallok. És ugyanez van az ételekkel is. Valami olyan jó, hogy nem lehet tovább fokozni, lásd, paprikás krumpli. A paprikás krumpli a magyar gasztronómiai anyanyelvnek szerintem az egyik alapszava. Lehet cifrázni, vitatkozni, hogy milyen alakura vágjuk azt a krumplit, és a lé aránya, vagy szalonna igen vagy nem, de alapjában véve erről mindenki tudja, hogy mi, van róla egy képzete és az emberek túlnyomó többsége szereti.”

Saly Noémi és a Tabán

A történész gyerekkora óta a Tabánban él. A legutóbbi, „mintaprojektként” elkönyvelt tabáni parkrendezésben civil oldalról aktívan részt is vett.

„Érdekes volt figyelni, hogy a kezdetben kifejezetten gyanakvó légkör hogyan változott meg annak a folyamatnak a során, amikor a heti bejárásokra mi is odamentünk, megbeszéltük, megdicsértük, megköszöntük.”

Saly Noémi szerint ezt a munkát teszik tönkre azok a rendezvények, amelyek nem a főváros hatáskörébe tartoznak, és rázúdítanak nagy tömegeket és a velük járó szemetet a parkra. Szerinte ezeknek nincs már létjogosultsága.

„Régen voltak nyilvános kivégzések. Mindenki járt oda, szerették az emberek, ez egy népszerű szórakozási forma volt. Aztán egyszer csak rájöttek, hogy ez mégsem szép dolog. Én így vagyok ezekkel a parkokra rászabadított nagy rendezvényekkel vagy az augusztus 20-i tűzijátékkal is, nem tudom mikor fog elérni a társadalom, vagy egy kormány, hogy azt mondja egyszer csak, hogy hagyjuk, ez mostantól nem lesz többet.”

Podcast – hallgasd meg!

További témák, melyek felmerülnek a podcastban:

  • Mire használja a grafológus segítségét a kutatásai során?
  • A régi szakácskönyvekbe valóban a mindennap használt recepteket jegyezték le?
  • Mit kapott Petőfi Szerecsek Annától a vajdahunyadi ebéd után?
  • A történész Budapest múltjának melyik korszakába térne vissza szívesen?
  • Miért „hasznos állat” a civil?

Nyitókép: Bulla Bea/NLC