3 kerítéskiállítás ingyenes nosztalgiázáshoz

A kerítéskiállítás csodálatos műfaj, elég pont arra járni, lelassítani, gyorsan átolvasgatni, ami érdekesnek tűnik és végigpörgetni a kiaggatott képeket, bármilyen műfajról is van szó. Felgyorsult világunk terméke a fast food és a fast fashion után a fast kiállítás. Ezek ingyenesek, és ha szerencsénk van, kicsivel több információval távozunk, mint amikor megálltunk.

Csapó Ádám írása

Városmajor 100

A Városmajor a Városmajori Szabadtéri Színpadot jelöli, ami idén ünnepli 100. évfordulóját. Először kertmoziként kezdett működni, a II. világháború után pedig színházként is üzemelt, most pedig megkerülhetetlen kulturális központja a kerületnek. Vannak tematikus séták, kiadványok, amik az évfordulóra jelennek meg, külön erre az alkalomra írt színdarab és fekete-fehér filmek is terítéken vannak. Az érdeklődők kivételesen bepillanthatnak színházi próbafolyamatokba, megnézhetnek régi vetítőgépeket is, besétálhatnak a nagyközönség által egyébként nem látogatható terekbe. Csak most, csak itt, kivételesen, a szezon a végéig. Van egy kiállítás is, kifejezetten a jubileum köré építve, ami Száz éve a Városmajorban címmel fut és a kerítés mellett sétálgatva lehet megtekinteni. Archív fotókat, plakátokat látni, az itt lakók és a Városmajor emlékei vannak szépen elrendezve.

Fotók: Jekken Péter

Tamási Áron 125

A Tamási Áron 125 Tamási Áront jelöli, aki 125 évvel ezelőtt született Székelyföldön. A jeles évforduló alkalmából emlékévet hirdettek, melynek keretén belül számos programon lehet részt venni határon innen és túl. Az abszolút befogadható számú, 17 darab táblán lehet követni a Kossuth-díjas író életpályáját fotók és idézetek formájában. A táblákon a fontosabb állomásokat követhetjük Erdélytől Budapesten át Amerikáig, illetve megjelent művei mentén is. Ilyen formában megismerkedhetünk Tamási Áron életművével, az Ábel-trilógián túl a kevésbé közismert színpadi és filmes adaptációiról is megemlékezik a kiállítás. Az MMA Andrássy úton található irodaépületének kerítésén lehet megtekinteni magát a tablógyűjteményt, ugyanakkor az emlékév ennél sokkal szerteágazóbb földrajzilag és az író munkásságát illetően is, az egész Kárpát medencében érdemes rákeresni a programsorozat elemeire.

3 kerítéskiállítás ingyenes nosztalgiázáshoz

Fotók: Csapó Ádám

Balaton Retrospektív

A Várkert Bazár Gloriette részén nyílt nosztalgiakiállítás, (ezt jelöli a Balaton Retrospektív) a Balatonról és a hozzá köthető emlékeinkről. Témák szerinti csoportosítás segít abban, hogy az élvezetet valahogy kordában tartsuk és ne rohangáljunk a jobbnál jobb képek között. A különböző évtizedek fürdőruháitól kezdve a kötelező gázfőzőn át a nyikorgó-nyekergő kempingbútorokig szépen rendezve szócikkeket is kapunk – kicsi történelem, sok kép. Magyarországon szinte mindenkinek van gyerekkori emléke a Balatonról. Amikor még nem az számított, hogy melyik part a jobb, hanem, hogy melyik matracról tudod könnyebben leborítani az uncsitesódat. Aztán persze kiabált Anyukád, hogy gyere ki a vízből, mert már lila a szád és ebédelni kell. Most nem hekket, hanem valamit a hűtőládából, amit a nagyi csomagolt. Ilyen gondolatok rohannak meg a képek láttán

Fotók: Csapó Ádám