Dante napnyugtakor és hajnalban a Gellért-hegyen

Idén augusztusban egészen rendhagyó előadást mutatnak be a Gellért-hegyen. A Budapest Tuning programsorozat keretében sokak kedvenc színésze, Gyabronka József a hegy lankáin adja elő Dante halhatatlan Isteni színjátékát.

Nem csak a helyszín különleges – kimozdulva a színházi terekből – de az időpont sem mindennapi. A kétrészes előadás „díszleteit” a budapesti panoráma, „fényeit” a napszakok váltakozása adja: ahogy nő a sötét, merülünk egyre mélyebbre a Pokolba, míg a felkelő, hajnali nap első sugarai már a Purgatórium és a Paradicsom felé vezetnek minket. Az előadásban különleges módon találkozik az irodalom, a színház, a város és a természet, így minden feltétel adott egy feledhetetlen szabadtéri összművészeti élményhez.

Dante napnyugtakor és hajnalban a Gellért-hegyen

A Nádasdy Ádám-féle új fordítás alapján színpadra állított Pokol 2021 novembere óta nagy sikerrel fut a Katona József Színház Sufnijában, míg a hajnali rész szövegkönyve, koncepciója külön erre az alkalomra készül.

Dante napnyugtakor és hajnalban a Gellért-hegyen
Fotó: Bódis Krisztián

A Pokol 2022. augusztus 26-án, péntek este 19.15-kor indul (érkezés: 18.45 és 19.00 között; esőnap: augusztus 27.) míg a Purgatórium-Paradicsom augusztus 27-én, szombaton, hajnali 5 órakor kezdődik  (érkezés: 04.45, esőnap: augusztus 28.). Mindkét rész megtekintése ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni ezen a linken lehet:

Mindkét rész megtekintése ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni ezen a linken lehet, minden előadásra külön: 

A 2022-ben a Budapest Brand nZrt. égisze alatt  indult Budapest Tuning projekt célja, hogy különleges, rendhagyó városélményt adjon a lakóknak, és a közösségekkel, civil szervezetekkel együtt turbózza fel a várost. A pályázaton idén összesen 10 kisebb és 3 nagyobb projekt valósul meg. Augusztus 14-ig tart a Budai_Alsó, ahol a budai rakpart válik egy kreatív, kísérleti pihenőparkká, de már elindult a Külkörút projekt is, aminek célja megváltoztatni a Népszínház-negyedről alkotott képet.