Kúl a Blahán túl – a Népszínház negyed felpezsdítésével folytatódik a Budapest Tuning

A nyolcadik kerület nagykörúton kívüli részén egyre több kulturális kezdeményezés szökkent szárba az elmúlt években. A Népszínház utca környékének közösségi felturbózására három javaslat is érkezett a Budapest Tuningra, és végül a jelentkezők úgy döntöttek, összefésülik terveiket, és egy nagyszabású  közérzetjavító fesztivált szerveznek. 

Még augusztus 14-ig dübörög a Budai__Alsó – ne hagyjátok ki – de elsejével ráfordultunk a következő Budapest Tuning projektre is. Akik napi szinten megfordulnak a Népszi, Pápa vagy Teleki környékén, látják, mennyit változott a környék az elmúlt években. A kulturális, gasztronómiai változatossága megmaradt, de az előítéletek lebontásával egyre több lehetőség nyílik szélesebb közönségnek is megmutatni a környék értékeit. A helyzetbe hozott terület már most is nyüzsgő tereivel azt az arcát mutatja, ami a századfordulós Budapestnek is  sajátja volt. 

Kúl a Blahán túl – a Népszínház negyed felpezsdítésével folytatódik a Budapest Tuning

Az augusztus elejétől októberig tartó programsorozat keretében piknikpontot, bolhapiacot, beszélgetéseket, rekreációs programokat és egy utcafesztivált is megvalósítanak a lakók és a helyi vállalkozások bevonásával. A Külkörút a kezdeményezők szándékai szerint megváltoztatja a Népszínház-negyedről alkotott képet. 

A három fő helyszín a Népszínház utca, a II. János Pál pápa tér és a Teleki tér, ahol összekapcsolódhat a tősgyökeres generáció az újonnan beköltöző fiatalokkal, és a városrész iránt érdeklődő urbánus közönséggel. A közösségi projekt célja a negyed újrafelfedezése, újjáélesztése és a közös kulturális identitás megerősítése, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a budapestiek magukénak érezzék a köztereket.

„Többé ne számítson bátorságnak, ha a Blahán túlra indulunk” –  ezen a sztereotípián szeretnének változtatni a szervezők. A várost megmozgató akció nem csak megszólítja a helyieket, de izgalmas programokat kínál minden budapestinek, és nem utolsósorban párbeszédet indít el a környék jelenével és jövőjével kapcsolatban. A projekt mögött a kerületben működő Kastner Kommunity kávézó és közösségi tér, a Rákóczi téren galériát és vintage boltot működtető Oltai Kata kurátor, művészettörténész és a Népszínház utcai kötődésű civil csapat Petrik Bence, Széplaki Márk és Kehrer Ádám állnak. 

Kúl a Blahán túl – a Népszínház negyed felpezsdítésével folytatódik a Budapest Tuning

Piknik Pont

A Kastner Kommunity csapata már el is indította projektjét, ami nem más, mint egy II. János Pál pápa téren megvalósuló Piknik pont. Az augusztustól egészen október elejéig tartó akció Budapest zöldebb arcát mutatja meg a négyes metró megállója mögött, ahol piknik-terasszal és pihe-puha air sofákkal kedveskednek a kikapcsolódni vágyóknak, a különleges családi program keretében pedig a babákat és álmos szüleiket élő klasszikus zenés relaxációs programmal igyekeznek ellazítani, az elkötelezett munkavállalókat pedig szabadtéri live DJ-s, laptopos közösségi irodázás várja. A szervező Kastner Kommunity mint kávézó és kreatív közösségi tér ezekkel a programokkal is ösztönözni szeretné a Pápa park aktív használatát. A szervezett eseményeken túl lehetőség van a Kommunity kávézójából kaució ellenében ingyenesen air sofákat és piknik asztalkákat kölcsönözni és kivinni a parkba, ami mellé jólléti csomagokban specialty kávé, kézműves üdítő is vásárolható, de a piték és szendvicsek különböző kombinációjával még tovább fokozható az élmény. A Piknik pont október 8-ig üzemel a Pápa téren.

TELEKITANGÓ

A Külkörút együttműködés csúcspontja az október 7. és 9. közötti hétvége lesz, amikor mindhárom csomóponton találkozhatunk majd programokkal.  A TELEKITANGÓ projekt Oltai Kata művészettörténész vezetésével egy új kulturális kezdeményezés első állomása lesz, ami október 7-től 9-ig a Teleki tér “tangóságát”, egykori pezsgő, multikulturális vásártér jellegét megidézve hozza lendületbe a főváros egyik leggazdagabb helytörténettel rendelkező központját.  Az ún. good neighborhood [jó szomszédság/ jó környék] projektek, a helyieket és az újonnan ide költözőket bevonó, és a helyi kulturális identitást erősítő szemléletét honosítják meg a programmal. Az októberi hétvégén lesz köztéri és beltéri kiállítás a tér és környékének múltjáról, a téren álló házakon külső installációkkal jelenítik meg azok történetét, szereplőit, legyen szó lakászsinagógáról vagy André Kertész édesanyjának kávéméréséről. Hétvégén felpezsdül a bolhapiac és több intellektuális séta és előadás segíti közelebb hozni a múltat és a jelent, összekapcsolni helyit és máshol lakót, fiatalt és időst.

Járdafesztivál

Ugyanezen a hétvégén a terület másik pontján tartják a szintén Külkörutas eseményt, a Nép-szín-ház Járdafesztivált, ami a gasztronómiát, a zenét és a civil jelenlétet helyezi a középpontba. Október 8-án és 9-én a Népszínház utca különböző pontjain zenés, kulturális és gasztronómiai eseményekkel találkozhatunk kora délutántól egészen este 8 óráig. A Járdafesztivál egy alulról szerveződő, helyi erőket megmozgató zenei, gasztronómiai civil dzsembori, ahol a szervezők célja, hogy bemutassák: városi környezetben és a profitmaximalizálás igénye nélkül is lehet olyan eseményt rendezni, ahol az emberek jól érzik magukat.