Tippek városi (br)ingázáshoz 

Ha szeptembertől kerékpárral járnál dolgozni, iskolába, a gyerkőcökkel oviba, suliba, hasznosak lehetnek tippjeink, melyekkel megkönnyítheted a kétkerekűvel való városi közlekedést, agglomerációból vagy külsőbb kerületekből való ingázást. 

Kötelező kellékek és szerviz

Mielőtt bringára szállsz, az első és talán legfontosabb, hogy felkészítsd a kerékpárod az őszi időjárásra, a mindennapos közlekedésre. Érdemes akár egy teljes nagyszervizt elvégeztetni rajta: átnézetni a fékeket, váltót, kerekeket és külsőket, hogy ne érjen meglepetés az első utadon.

Ha teheted, szerezd be az alap szervizeléshez szükséges apróságokat: mini pumpát, defektjavítót, pótbelsőt. Az első teendőid között ellenőrizd azt is, hogy minden, a KRESZ által előírt kiegészítővel rendelkezik-e a kerékpárod. A Magyar Kerékpárosklub kerékpárboltokat és szervizeket jelölő budapesti térképe.

Tippek városi (br)ingázáshoz 
© Rosivan Morais

Fontos kiegészítők és extrák

A saját kényelmed és biztonságod érdekében legyen a bringás felszerelésed része a fejvédő, a bringád biztonságát pedig egy kellő védelmet nyújtó lakat adhatja. Ha mindennap kerékpárral fogsz járni, hasznos kiegészítő lehet a kerékpárodon egy megfelelő méretű, könnyen és gyorsan le- és felszerelhető bringás táska, amibe a napi holmidon kívül a hazafelé megejtett bevásárlásod is pakolhatod. A kötelező világításon, prizmákon kívül gondoskodj extra kiegészítőkkel is a láthatóságodról, a táskádon, ruházatodon is elhelyezhetsz további reflektív, fényvisszaverő elemeket. 

Örök téma: a bringás ruházat

Megoszlanak a vélemények arról, hogy városi közlekedés, ingázás során szükség van-e tetőtől-talpig bringás ruházatra. Ha Európa kerékpáros nagyvárosaiban körülnézel, láthatod, hogy a többség bizony nem feltétlenül vesz magára testhezálló, kifejezetten kerékpározásra tervezett öltözéket; sokkal többen vannak azok, akik hétköznapi viseletben oldják meg a tekerést. A sisakról már esett szó, a ruházat terén ezen kívül még fontos lehet egy szett kerékpáros esőruházat, amiben kényelmesen tudsz mozogni és egy, a pedálon stabilan megmaradó lábbeli. Egyéb kiegészítő ruházatra egy átlagos őszi napon nagy eséllyel nem lesz szükséged. Ha télen is kerékpárral fogsz közlekedni, akkor majd bővíteni kell a ruhatárad meleg kabáttal, kesztyűvel, térdvédővel, sapkával, vízálló cipővel, akár kerékpáros kamáslival is.

Útvonaltervezés

A munkába, suliba vezető utat bizonyára már százszor megtetted autóval vagy tömegközlekedve. Ha kerékpárral indulsz útnak, elképzelhető, hogy változtatni kényszerülsz/tudsz a már ismert útvonalon. Az első éles bekerékpározás előtt érdemes „letesztelni” akár több útvonalat is, hogy megtaláld azt, amin a leggyorsabban, a lehető legnagyobb szakaszon védett bringaúton vagy kerékpársávon tudsz haladni. Mérd le azt is, hogy kerékpárral mennyi idő alatt érsz majd a célba, kalkuláld bele a szeptemberi csúcsforgalmat és akár a viszontagságosabb időjárási körülményeket is. A főváros kerékpáros térképét itt találod…

A kellő rutin megszerzéséhez érdemes minél többször kerékpárral közlekedni a városban, pláne, hogy Budapest nagyon kellemes kerékpártúrákra is alkalmas.

Tippek városi (br)ingázáshoz 
© Burkay Canatar

Kiegészítő közlekedési módok

Ha 100%-ban kerékpárral tudsz majd járni, nyert ügyed van. Előfordulhat azonban, hogy más közlekedési eszközt is igénybe kell venned. Ha vonattal jársz, az utazási időbe kalkuláld bele a vasút menetidejét is. Nézz utána annak is, hogy milyen közösségi közlekedési eszközökre – villamosra, HÉV-re, fogaskerekűre, hajóra, autóbuszra – tudsz felszállni kerékpárral, ha bármi okból váltanod kell. Sosem árt, ha van egy B-terved, ha például defektet kapsz útközben, vagy bármi más akadályoz a gondtalan kerékpározásban.
A BKK kerékpárszállításra is alkalmas felszíni járatait itt találod…

Bringatárolás

Ha a közlekedéshez szükséges előkészületekkel megvagy, azt sem árt megtervezned, hogy ha hosszabb időt töltesz pl. a munkahelyeden, egyetemen, akkor hol tudod biztonságosan tárolni a kerékpárod, van-e az irodaházban, intézményben fedett tároló, vagy a közelben közterületi – jó esetben kamerákkal is megfigyelt- kerékpártartó.