A Zsinagógák Hete izgalmas és exkluzív programjai

Már javában tart a Zsinagógák hete, ami minden évben változatos gasztro, kulturális és szórakoztató programokkal várja az érdeklődőket. Több helyszínről, különféle ínyencségeket szedtünk össze.

Az ország legnagyobb Sóletfesztiváljával és a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertjével indított a 2022-es fesztivál a Budai Parkszínpadon. A debreceni különleges program (rabbiavatás) és a szentendrei koncert és kiállítás mellett Budapesten is találunk exkluzív eseményeket. 

A Zsilip Kulturális Központban hátrányos helyzetű gyerekek közreműködésével színházi előadáson, majd koncerten vehetünk részt. Előbbi, a Júda népe, egy drámajáték-foglalkozásból született bemutató, utóbbi a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjainak zenei együttműködése. Az előadásokra regisztrálni itt lehet.

Újabb érdekes program lehet a Faith Asher rabbi és Bojár Iván művészettörténész kíséretében szervezett 400 év 2 lábon elnevezésű program, melynek keretében a Budai Vár zsidó emlékhelyeit lehet meglátogatni. A 2 lábbal sétálás a Budavári Zsinagógában ér véget, ahol tokajival és flódnival várják a fáradt “időutazókat”. Jelentkezni itt lehet rá.

Igazi ínyencségnek ígérkezik a Márai Sándor feleségének, Márai Lolának naplójából készült előadás nyilvános olvasópróbája is. Az idén megjelent könyvből darab született, amiben az író feleségét Schell Judit kelti életre. Így hallhatunk részleteket a 30 évig vezetett naplóból, amik közelebb hozhatnak az író és felesége mindennapi életéhez. A program magától a helyszín miatt is különleges, hiszen a több mint 200 éves, építészetében is különleges Óbudai Zsinagógában tartják. Jegyekhez itt lehet hozzájutni.

Fotó: Bartha Dorka

A Zsinagógák hete kiemelt pontjának ígérkezik egy haszid szertartás, úgynevezett kumzic, ahol rabbik történetmeséléssel, spirituálisan megindító énekekkel színesített összejövetelt tartanak. A program egyben megnyitó ünnepsége is a frissen felújított Vasvári Pál utcai zsinagógának. Az estére regisztrálni itt lehet.