Három napon át ünnepelte a főváros Nádas Pétert

Budapest több helyszínét bevonó összművészeti programsorozattal, három napon át ünnepelte a hétvégén Nádas Pétert a Budapest Brand és a Jelenkor Kiadó. Az irodalmi vonatkozású események mellett zenei, színházi, képzőművészeti és gasztronómiai tematikájú programok, városi séták közül válogathattak az érdeklődők a Nádas Péter Budapestje elnevezésű minifesztiválon.

Három napon át ünnepelte a főváros Nádas Pétert
Nádas Péter (Fotó: Valuska Gábor)

Nádas Péter, a magyar és a kortárs világirodalom kiemelkedő alakja idén október 14-én lesz 80 éves. A három napos minifesztivált a szervezők úgy állították össze, hogy mindenki könnyedén át tudjon sétálni egyik pontból a másikba, így fokozatosan tárult fel az író és szeretett városa, Budapest kapcsolata, az irodalom és más művészeti ágak összefüggései.

Három napon át ünnepelte a főváros Nádas Pétert
Sárközy Bence és Ott Anna – #olvassnádast (Fotó: Czerkl Gábor)

A program keretében újraindult Ott Anna nagysikerű #olvassnádast sorozata, ezúttal élő közönség előtt. A Deák Erika Galériában nyílt meg az író legfrissebb digitális – okostelefonnal készített – fotóit bemutató Minimo. A sötétség színei című kiállítása, amely egészen november 11-ig megtekinthető. Egy másik tárlat, Ereklye, Haydnkopf címmel az Esterházy Magyarország Alapítvány szervezésében látogatható a Q Contemporaryben, ahol a kismartoni mester legendáját kortárs képzőművészek dolgozzák fel.

Három napon át ünnepelte a főváros Nádas Pétert
Dubóczky Gergely és a Budapest Sound Collective
(Fotó: Gosztom Gergő / Estreházy Alapítvány)

Haydn, Nádas és az Esterházyak kapcsolata ihlette a Budapest Sound Collective koncertjét is, ahol Dubóczky Gergely vezényelt és Nádas Péter felolvasta barátja, Esterházy Péter halála alkalmából írt Haydn a panelban című szövegét. A Benczúr Házban Dömötör András rendezésében felolvasószínházként szólalt meg Nádas halálélményét leíró különleges szövege, a Saját halál.

Három napon át ünnepelte a főváros Nádas Pétert
Saját halál: Dömötör András, Hegedűs D. Géza, Nádas Péter, Fullajtár Andrea, Ötvös András

Sokak kedvenc vasárnap délelőtti programjaként tematikus gasztropiac idézte meg Nádas Péter és felesége természetközeli, szinte önfenntartó életmódját az Élesztőházban: Salamon Magda receptkönyvéből Mautner Zsófi gasztroblogger, műsorvezető készített ínycsiklandó ételeket.

Három napon át ünnepelte a főváros Nádas Pétert
Mautner Zsófi (Fotó: Czerkl Gábor)

A háromnapos program egy kultikus Nádas-helyszínen, a Margitszigeten zárult, ahol a Kristály Színtér üvegtermében Nádas Péterrel Kustos Júlia és Vincze Bence beszélgetett az írói életmű város- és társadalomképéről, élet és halál útjairól, kulturális (e)migrációról, az eredet kérdéséről és az eleve elrendeltség lehetőségéről.

Három napon át ünnepelte a főváros Nádas Pétert
Nádas Péter, Vincze Bence és Kustos Júlia (Fotó: Czerkl Gábor)

Az összművészeti fesztivál mindhárom napját egy rendkívüli vizuális élmény zárta: a margitszigeti zenélő szökőkúton esténként Gergye Krisztián videóinstallációját láthatták és hallhatták a járókelők Egy körtefa árnyékában címmel. A mű Nádas Péter gombosszegi házának kertjében található körtefa évszakokon és napszakokon átívelő transzformációját mutatta be.

Három napon át ünnepelte a főváros Nádas Pétert
Videóinstalláció a Margitszigeten (Fotó: Czerkl Gábor)

A Nádas Péter Budapestje programsorozathoz kapcsolódóan a Budapest Brand és a Jelenkor fotópályázatot hirdetett, a beérkezett és kiválogatott fényképek október 13-ig plakátok formájában a Városháza Parkban rendezett kültéri kiállításon láthatóak.

Partnerek: Jelenkor Kiadó, Esterházy Magyarország Alapítvány