Ahogy az olvasók látják Nádas Péter világát – szabadtéri fotókiállítás nyílt a Városháza Parkban

„én elmentem a Margitszigetre” témával hirdetett a Budapest Brand és a Jelenkor Kiadó nyílt fotópályázatot, az idén 80. születésnapját ünneplő írót köszöntő rendezvénysorozat részeként. A nyertes képekből nyílt fotókiállítást a Városháza Parkban lehet megnézni október 13-ig. 

Nádas Péter életműve múltunk és jelenünk verbális tükre, amely a hétköznapok megélt pillanatain keresztül láttat sorsokat, mutat be személyes, családi történeteket, melyek egyik fő színtere Budapest. Elbeszéléseiben izgalmas és részletes leírásokat olvashatunk a főváros különböző helyszíneiről, a történelem formázta kalandos sorsáról. 

Ahogy az olvasók látják Nádas Péter világát – szabadtéri fotókiállítás nyílt a Városháza Parkban

A pályázatra olyan képeket vártak, amelyek mindegyike Budapesten, a feltüntetett Nádas-idézetek által inspirálódva, a megadott helyszínen készültek. Összesen öt, a nádasi életműben is kiemelten szereplő helyet kerestek fel a fotósok, ezek a Margit híd, Margitsziget, a Palatinus-házak, a Damjanich utca 38. és 42. és a Dobsinai út 12. voltak. 

A többségében fekete-fehér képeken izgalmasan keveredik az író világa és mindaz, ahogy ez az olvasóban lecsapódik, majd művészi képpé, fotográfiává válik. 

Ahogy az olvasók látják Nádas Péter világát – szabadtéri fotókiállítás nyílt a Városháza Parkban

A kiállítás kurátora Mucsy Szilvia fotográfus, a Budapest FotóFesztivál igazgatója, a zsűri tagjai Török András művelődéstörténész, Kudász Gábor Arion fotográfus, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója voltak. 

Kiállítók: Bodnár Vajda Dávid, Budavári Csaba, Cseke Tamás, Dorogi Enikő, dr. Tóta Krisztián, Dr. Tóth-Piusz István, Ebers-Ujvári Edit, Fekete Attila, Gyubák Éva, Királyi Gergely, Martinovics Tibor, Molnár Zoltán, Nagy Réka, Nagy Zopán, Novák Tamás, Oláh Gergely Máté, Schór Ádám, Szilák Andrea Lilla, Tarnai Imre, Tót Attila, Vachter János