A ködös Római és Pünkösdfürdő Park melankolikus képei – emberek nélkül

A szó legszorosabb értelmében csak a hűlt helye van a nyári tömegeknek a Duna partján. Szürreális élmény a pár hónapja még a hőség elől az árnyas fák alá bújó tízezrek helyett most emberek nélküli síri csendet találni. Ami tavasztól őszig bújkálni kényszerült, az most újra előmerészkedik, a természet kinyújtózik és ráteszi a kezét arra, amit jogosan a magáénak gondol.

Csapó Ádám írása, Csapó Ádám és Bartha Dorka fotói

Kutyás paradicsom

Eltűntek a családok és a kirándulók, a kiülős helyeken hekkező társaságok és a biciklis csapatok. Kicsit úgy, mint a Balatonnál, az őszi időszakban gyakrabban merészkednek elő a helyi lakosok: a Rómainál ez biztosan jelenti Békásmegyert, Csillaghegyet és még a Pók utcai lakótelepet, akiknek első számú kutyasétáltató helye lesz ilyenkor a folyópart. Csak elképzelni tudjuk, hogy milyen új, izgalmas szagokkal telik meg ilyenkor a levegő…

Mi jelzi jobban a ködös ősz által sugallt hiábavalóságot, mint egy semmibe lebegő, magányos hinta?

A ködös Római és Pünkösdfürdő Park melankolikus képei – emberek nélkül

Jaj, úgy élveztem én a strandot!

A nyári kuriózum, a Római Plázs néven működő szabadstrand igen népszerű volt, ezt egyértelműen jelezték azok a hangok, amik szerint azért nem érdemes odamenni, mert túl sokan vannak. Voltak. Most nincs ott senki. Akit zavart a tömeg, az most nagyon jól fogja magát érezni.

Impresszionisták

Ha tengerpart lenne, akkor rákoktól hemzsegne a kőrengeteg, ebben a ködben viszont a víz is alig látszik, közel kell menni hozzá, hogy ellenőrizzük, tényleg ott van-e.

A ködös Római és Pünkösdfürdő Park melankolikus képei – emberek nélkül

A vendéglátóipari egységek, mint sok éve magukra hagyott halászkunyhók pislognak a lehullott levelek alól. A természet őszi színeivel könnyen magába olvasztja őket, ha hagynánk, felemésztené ezeket az épületeket egészen.

A laposföld-hívők zarándokhelye lehet ilyenkor a Római. Itt, ahol nem látni a túlpartot, a horizontot, és még a folyót sem, hiányos műveltséggel könnyen hihetnénk, hogy a világ szélén állunk, ahonnan könnyű leesni.

A ködös Római és Pünkösdfürdő Park melankolikus képei – emberek nélkül

Pünkösdfürdő

Az ősz színei nagyon jól állnak a tavasszal átadott Pünkösdfürdő Parknak is. Napos időben funkciójának megfelelően működik, Óbuda-Békásmegyer többszázezres sportolni vagy szórakozni vágyó lakosságát szolgálja ki – tavaszi-nyári képeinken látszik, hogy tele szokott lenni. Így ősszel, a viszonylag frissen telepített növényzet örömmel lélegzi be a ködpárát – helyettünk is.