Az összefogás erejére emlékeztet a Városháza parkban égő Szolidaritás lángja

Nehéz időkben mutatkozik meg igazán, hogy micsoda ereje van a társadalmi összefogásnak és szolidaritásnak. Nem csak az 1956-os forradalom alatt, és a november 4-ét követő vészterhes hónapokban mutatták meg az emberek, milyen felemelő az, amikor segítő kart nyújtanak egymásnak, de a mostani nehéz időszakban is sok-sok hasonló pillanatot élhetünk át. Erre emlékeztet a Városháza parkban márciusig lobogó Szolidaritás lángja.

Az emberi segíteni akarás és összefogás mutatkozott meg akkor, amikor ‘56-ban őrizetlen pénzgyűjtést szerveztek a mártírok családjainak. Vagy amikor idén október 23-án diákok, tanárok, szülők tízezrei álltak ki egymás mellett. A szabadság és a szolidaritás napjainkban éppoly fontos fogalmak az itt élők számára. A Budapest Brand nZrt. a FabLab egyedi installációjával emlékeztet mindannyiunkat: a “Szolidaritás lángja” a 2022. október 23-i diáktüntetésen lobbant fel először. „Gyújtsuk meg a szolidaritás lángját. Lángjának lobogása tartsa bennünk a lelket, és erősítsen meg minket a kiállásunk során!” – biztatott mindenkit Schermann Fruzsina, az Adom Diákmozgalom elnöke a tüntetésen, majd meggyújtotta a lángot, mely felhívja a figyelmet és emlékeztet az összetartozás és a szabadság fontosságára.

Az összefogás erejére emlékeztet a Városháza parkban égő Szolidaritás lángja
Fotó: Bartha Dorka

A nehezebb időkben is fontos, hogy ne tévesszük szem elől, egy várost igazán erőssé a közössége tesz, és ennek ereje nagyrészt az egymás iránti szolidaritáson nyugszik. 

A láng, ami a tüntetésen még valódi tűzként lobogott, a Városháza parkba kerülve biztonságosabb formát öltött. Az alkotás két látszóbeton tömb tartotta fémszerkezetre került fel. Ennek a  közepén a magyar lobogó alapszíneinek számával megegyező rétekegből kirajzolódik a  Főváros sziluettje és 1956 szimbóluma, a lyukas zászló. Ennek közepében világít a “láng”, aminek fényét napelemes térburkolat segítségével akkumulátorok biztosítják, így az üzemeltetés környezetbarát és jelen energiakrízisben nem jár többletkiadással.

Az összefogás erejére emlékeztet a Városháza parkban égő Szolidaritás lángja
Fotó: Bartha Dorka

Az örökláng tervezési és kivitelezési feladatait a FabLab Budapest végezte. „A munkával szemben alapvető igényként fogalmaztuk meg, hogy reflektáljon a társadalmi krízisre; vizuálisan utaljon Budapestre és a Városháza Park városszöveti kontextusára; kapcsolódjon október 23. szimbolikájához; úgy hangsúlyozza az összefogás erejét, hogy találkozási ponttá váljon a városlakók számára.” foglalja össze Iszlai Gáspár az installáció formatervezője. Gáspárnak és a FabLabnak nem ez az első közös munkája, a műhely gyakran dolgozik együtt fiatal tehetségekkel. „Hiszünk a vizualitással való közösségépítés erejében; abban, hogy a fiatal művészeket be lehet és be is kell vonni a város szebbé és élhetőbbé tételébe. Páratlan lehetőség rejlik abban, ha az itt lakó emberek maguk tervezhetnek tárgyakat és alakíthatják környezetüket!” meséli Pap Dávid ügyvezető.

Az összefogás erejére emlékeztet a Városháza parkban égő Szolidaritás lángja
Fotó: Bartha Dorka