<strong>Kész a város legújabb zöld sétánya – megnéztük a minden tekintetben példamutató Déri Miksa utcát</strong>

Kész a város legújabb zöld sétánya – megnéztük a minden tekintetben példamutató Déri Miksa utcát

Hogyan tud reagálni a klímaválságra egy város? Mit lehet tenni, hogy a köztereinken ne gyulladjunk meg a nyáron, és a monszun szerű esőzések se mossák el a növényeket és tegyék járhatatlanná az utakat? A 8. kerületi Csarnok negyedben megújított Déri Miksa utcában a gyakorlatban is megnézhetjük, hogyan néz ki egy egészséges utca és az élhető város egy szelete.

Bartha Dorka írása.

Alapos előkészítés után 2020 nyarán a Rév8 koordinálásával zajlott a terület közösségi tervezése a környéken lakókkal, majd idén megindult a  kivitelezés, hogy 2022 őszén birtokba is vehessük az új, részben sétáló utcává váló Dérit. 

Miért kell, hogy egy köztér klímabarát legyen?

Az idei, többször 40 fokos kánikulába fulladó nyáron egy látványos cikkben és képgalériában megnéztük hőkamerával, mi hány fokos is a városban, amikor úgy éreztük, már létezni is alig bírtunk. A látvány tanulságos és igencsak riasztó volt, még akkor is, ha semmi újat nem mutatott meg (a fa nélküli fekete aszfalt forró, és a napon álló autók pokoli melegek…).

Fotó: Bartha Dorka

A Rákóczi tértől induló 8. kerületi sétány különlegessége, hogy a világ számos pontján már régebb óta és nagyon jól működő klímabarát gyakorlatot itt valósítottak meg először ilyen komplex módon Budapest belvárosában. A nálunk még újszerű megoldások mellett pedig több olyan, a közösség – fiatalok és idősek – számára hívogató térelmet és funkciót is elhelyeztek, amivel a sétány aktív használatát is elősegítik. Ezek a Budapesten még ritkán alkalmazott, de külföldön már bevált technológiai megoldások a természet működését veszik alapul. 

Fotó: Bartha Dorka

Mik is ezek az újdonságok?

A Dérinek a Nagy Fuvaros és Fecske utca közötti szakasza autómentes sétánnyá vált, az innen a Rákóczi térig tartó szakasz pedig széles járdákat, növényeket és sok-sok bringatámaszt kapott. 

Fotó: Városháza/Képszerkesztőség

Az utca összképe sokkal zöldebb lett. Ez még a november közepi, kicsit ködös időben is azonnal érezhető. Több fát (fasorokat vagy ligetes csoportokat), bokrot és egyéb növényt telepítettek, ami nem csak az árnyék hűsítő hatása fontos, hanem a magasabb páratartalom és a por megkötése is javítja a környék mikroklímáját. 

Fotó: Bartha Dorka

Ez magában még nem nagy újdonság, azonban a telepítendő növények kiválasztásakor szempont volt az ökologikus szemléletmód alkalmazása és a biodiverzitás megteremtése. Vagyis olyan, a szárazságot és extrém időjárási körülményeket jól tűrő fajokat választottak, amik pár év elteltével minimális fenntartással tehetik szebbé a sétányt, ezzel egy szinte elhanyagolható költségekkel fenntartható rendszer alakul ki. 

Kialakítottak egy növényekkel beültetett, mélyebben fekvő esőkertet is, hogy az egyre gyakoribb özönvízszerű esőzések esetén a víz ne árassza el a területet, hanem itt gyűljön össze, ahonnan a növények hasznosítani tudják. 

Fotó: Bartha Dorka

Valamint teljesen új, világos színű burkolatot kapott az utca, ami visszaveri a nap hőjét, illetve ahol kivitelezhető volt, ott vízáteresztő is, vagy lejt a növények irányába (ezzel is egyszerűsítve a locsolást).

Napozóágytól a sakkasztalon át a trambulining

Jó, jó, ha ilyen klímahatékony az utca, de azért ahhoz, hogy a mindennapokon is – amikor semmilyen szélsőséges időjárás nem tombol – szeressük, ennél több kell. Legyen érdekes, barátságos, és persze praktikus is, tegye jobbá és könnyítse meg az életünket. 

Fotó: Bartha Dorka

A sétány már eleve kellemesebb, mint a korábbi parkoló autókkal teli út, de igazán otthonossá a kikerült napozóágyak, sakkasztalok, és a lugas alatti padok teszik. Van kedves-színes falfestés, és egy kisebb kültéri edzőpark is. A gyerekeket a Ho-Ho-Ho Nagyhorgász játszótér várja, az utcában pedig a burkolatba épített trambulinok dobják fel a közeledést. A rendre pedig utcacsősz vigyáz!

Fotó: Bartha Dorka

Elhelyeztek sok-sok bringatámasz, praktikusan a házak bejáratának közelében. Ami hiányzik talán, az a közlekedésben a gyalogos-bringás biztonságos elválasztása a sétáló részen.

Fotó: Bartha Dorka

Az utca igazi arcát majd nyáron meg 2-3 év múlva mutatja meg, amikor már minden növésnek indult. A Déri azonban már most is fontos fordulópont a város történetében: egy ilyen komplex, a helyieket is bevonó fejlesztés keretében nem csak egy szokásos zöld sétány született, hanem megvalósultak végre olyan gyakorlatok is, amikről már olyan sokat olvastunk, hogy a “boldog nyugaton” hogyan is tervezik és teszik élhetőbbé a városokat.

Fotó: Bartha Dorka

A projekt teljes és alapos megismeréséhez látogassatok el az utcának dedikált honlapra, ahol minden fontos döntésről és a legapróbb részletekről is tájékozódni lehet. Meg persze kanyarodjatok erre, nézzétek meg, próbáljátok ki az utcát és a sétányt.

Fotó: Bartha Dorka