Sokan tartják a gasztronómia Oscar-díjának a Michelin-kalauz által, szigorú szempontrendszer szerint kiutalt csillagokat, mások pedig – köztük séfek is – túl drágának tartják ezt a fajta megmérettetést. Az biztos, hogy a csillagos rendszer a világon mindenhol a minőség vitathatatlan záloga.
Széll Tamás és Szulló Szabina (a képen lent) vezetése mellett csúcsra járatott, Stand néven ismert, fine dining helye ebben a pillanatban Budapest legjobb gasztonómiai élményeket kínáló étterme, hiszen a fővárosban egyedüliként két Michelin-csillagot tudhat magáénak.
A Stand étterembe a két csillagot megelőzően 60 nappal előre kellett asztalt foglalni, esélyes, hogy ez az időtartam most még több lesz, annak ellenére is, hogy egy 6 fogásos menüért a megfelelő borpárosítással jelenleg 90 ezer forintnál is többet kell fizetnünk. Persze felesleges átszámolni, hogy ennyi pénzért hány pizzát lehet venni a szeletbárban, Michelin-csillagos étterembe az élményért megy be az ember, nem gyorsan és olcsón jóllakni.
Íme néhány példa, amikért talán megéri a pár hét várakozás:
Faszénen grillezett őzgerinc, vajban konfitált burgonya, cseresznye lekvár fekete ribizlivel, barbecue jus
Kecsegefilé, langusztinó, uborkasaláta, kagylómártás kaporral és kaviárral
Meggyel töltött diós linzer, nyári virágokkal
Balra: Somlói Jobbra: Enyhén sós fehércsokoládé, zsenge fenyő, gin granita
Eper és rebarbara, kakukkfűvirágméz fagylalt, ibolya
Karamellizált sült alma, édeskömény, barnított vaj, chantilly fagylalt
Budapesten innen és túl
A Michelin történetében először idén az egész országban pásztáztak a Michelin-kalauz profi inspektorai, ennek eredményeképpen idén jelentősen bővült a csillagos helyek száma Magyarországon. A díjazottak teljes listája itt érhető el.
Fotók: Stand