Sokan tartják a gasztronómia Oscar-díjának a Michelin-kalauz által, szigorú szempontrendszer szerint kiutalt csillagokat, mások pedig – köztük séfek is – túl drágának tartják ezt a fajta megmérettetést. Az biztos, hogy a csillagos rendszer a világon mindenhol a minőség vitathatatlan záloga.
Széll Tamás és Szulló Szabina (a képen lent) vezetése mellett csúcsra járatott, Stand néven ismert, fine dining helye ebben a pillanatban Budapest legjobb gasztonómiai élményeket kínáló étterme, hiszen a fővárosban egyedüliként két Michelin-csillagot tudhat magáénak.
![](https://budapestbrand.hu/wp-content/uploads/2022/11/stand3.jpg)
A Stand étterembe a két csillagot megelőzően 60 nappal előre kellett asztalt foglalni, esélyes, hogy ez az időtartam most még több lesz, annak ellenére is, hogy egy 6 fogásos menüért a megfelelő borpárosítással jelenleg 90 ezer forintnál is többet kell fizetnünk. Persze felesleges átszámolni, hogy ennyi pénzért hány pizzát lehet venni a szeletbárban, Michelin-csillagos étterembe az élményért megy be az ember, nem gyorsan és olcsón jóllakni.
Íme néhány példa, amikért talán megéri a pár hét várakozás:
![](https://budapestbrand.hu/wp-content/uploads/2022/11/stand4-1024x683.jpg)
Faszénen grillezett őzgerinc, vajban konfitált burgonya, cseresznye lekvár fekete ribizlivel, barbecue jus
![](https://budapestbrand.hu/wp-content/uploads/2022/11/stand5-1024x683.jpg)
Kecsegefilé, langusztinó, uborkasaláta, kagylómártás kaporral és kaviárral
![](https://budapestbrand.hu/wp-content/uploads/2022/11/stand6-1024x683.jpg)
Meggyel töltött diós linzer, nyári virágokkal
![](https://budapestbrand.hu/wp-content/uploads/2022/11/standsomloi.jpg)
![](https://budapestbrand.hu/wp-content/uploads/2022/11/stand7.jpg)
Balra: Somlói Jobbra: Enyhén sós fehércsokoládé, zsenge fenyő, gin granita
![](https://budapestbrand.hu/wp-content/uploads/2022/11/stand8-1024x683.jpg)
Eper és rebarbara, kakukkfűvirágméz fagylalt, ibolya
![](https://budapestbrand.hu/wp-content/uploads/2022/11/stand9-1024x1024.jpg)
Karamellizált sült alma, édeskömény, barnított vaj, chantilly fagylalt
Budapesten innen és túl
A Michelin történetében először idén az egész országban pásztáztak a Michelin-kalauz profi inspektorai, ennek eredményeképpen idén jelentősen bővült a csillagos helyek száma Magyarországon. A díjazottak teljes listája itt érhető el.
Fotók: Stand