Az utca, amit megnyitottak a gyerekeknek – falfestményen Budapest első „játszó-utcája”

Újabb neopaint falfestmény készült el, ami ezúttal a VII. kerületi Barát utca kedves történetét meséli el. Forgalom- és sebességcsökkentés és gyerekbarát város az 1950-es években? Nincs új a nap alatt.

A tűzfalfestmény a VII. kerületi Alsóerdősor iskola udvarában található, de jól látható a Szövetség-Barát utca felől is, alkotója Brunszkó Nikon One László, aki így ír a képről:

<strong>Az utca, amit megnyitottak a gyerekeknek – falfestményen Budapest első „játszó-utcája”</strong>
Fotó: neopaint

„A Barát utca 1954-ben lett Budapest első “játszó-utcája”, amikor 9:00 és 21:00 óra között lezárták az utcát az átmenő forgalom elől, a célirányú forgalmat pedig 5km/h sebességre korlátozták. Kedves mellékszál hogy az első játszó-utcát többek között Barát István rendőr őrnagy adta át a gyerekeknek. A kép központi része, a napocskát rajzoló kislány, az ugróiskola és a pettyes labda, erről a történetről emlékezik meg.

Néhány utcára innen terült el a századfordulón Csikágónak becézett városrész, amely a közhiedelemmel ellentétben nem a rossz közbiztonság miatt kapta nevét, hanem az amerikai város egymást derékszögben metsző utcáihoz hasonló elrendezés miatt. Békés Pál író, Csikágó, gangregény című munkájában a következőket említi: „Mérnökök jelölték ki a káposztaföldek és kusza konyhakertek közt a majdani utcák nyomvonalát.” A képet körülfogó tök, burgonyavirág, paprika, paradicsom, káposzta és egyéb zöldségfélék pedig ezeknek a valaha itt zöldellő konyhakertecskéknek állít emléket.”

<strong>Az utca, amit megnyitottak a gyerekeknek – falfestményen Budapest első „játszó-utcája”</strong>
Fotó: neopaint

A helyszínen nem ez az első színes falfestmény, az újonnan elkészült képpel szemben 2014 óta csodálhatjuk meg Vidák Zsolt Budapest Bang című színes, majd 1000 négyzetméteres alkotását.