Hogyan legyél 2023 legmenőbb urbex-önkéntese?

A Budapest100 egy szubkultúra szubkultúrája. Az urbexen (urban exploration – városi felfedezés) belül az a vonal, amikor olyan épületekbe lehet bejutni, ahová egyébként hétköznapi embernek lehetetlen, tilos, de legalábbis nagyon nehéz. 2023-ban viszont nyílik egy kiskapu, amit érdemes kihasználni.

Képek: Bartha Dorka és Kovács Tamás

A Budapest100 a Kortárs Építészeti Központ és az OSA Archívum szervezésében indult 11 éve, minden évben más tematikával jelentkeznek, de a cél mindig ugyanaz maradt. Amellett, hgoy szeretnék felhívni a figyelmet a város építészeti értékeire, ami ennél is fontosabb, hogy a gyönyörű épületeken keresztül történeteket mutassanak be, azon túl pedig közösségeket hozzanak össze. A Budapest100 eseményei minden évben erről szólnak, mi is szeretjük ezeket, rengetegszer írtunk róluk. (Például itt és itt és itt és itt.) Most pedig lehet hozzájuk jelentkezni önkéntesnek.

Hogyan legyél 2023 legmenőbb urbex-önkéntese?

Jelentkezz önkéntesnek!

Ha jelentkezel a Budapest100 önkéntesei közé, akkor neked nem hogy nem nehéz lesz bejutni, hanem ez lehet a munkád. Ráadásul 2023 különleges év lesz, hiszen a főváros megszületésének 150. évfordulóját fogjuk ünnepelni, és az évfordulóra a száz éves házak helyett a 150-es számra fognak fókuszálni. Rengeteget lehet majd tanulni Pest, Buda és Óbuda (és a Margitsziget) egyesítéséről, történelemről, épületekről, emberi sorsokról.

A jelentkezés után illetve közben “szakosodni is lehet”, részt lehet venni az események szervezésében vagy kommunikációjában, kutatásban, az épületek befotózásában, de ha valaki nagyon komfortosan érzi magát emberekkel körülvéve, akkor sétákat is vezethet.

Már a házlista is elkészült 2023-ra, a listán pedig több, mint 10 kerület 200 olyan épülete van, amik részben vagy egészben 150 éve épültek, és még ma is állnak. Ez információ izgalmas lehet az érdeklődőknek is, nem csak a jelentkezőknek.

Jelentkezési határidő: 2023. január 8. vasárnap éjfél

Jelentkezni itt lehet.