Podcast: Egy nő, aki semmibe sem nyugszik bele…

Balázsi Katalin, anyagtudós. Laboratóriumot vezet az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Energiatudományi Kukatóközpontban. 40 fős csapatával tojáshéjból fejleszt csontpótló anyagot. Az autóipar chip gyártásának Európába hozatalát tervezi és szervezi. A Nők a Tudományban Egyesület elnökeként azért dolgozik, hogy minél több lány merje a műszaki, tudományos pályát választani. Emellett mindennap főz, magas szinten tud knédlit készíteni, az erdélyi töltött káposzta mestere és a macaron sütésben is egyre magasabb szintre tör.

A Budapest Te+Én interjúnak az adott furcsa ízt és hangulatot, hogy Katalin egy súlyos orvosi diagnózis ismeretében érkezett a beszélgetésre. Természetesen megkérdeztük, hogy beszélgethetünk-e a diagnosztizált betegségéről, és azt mondta, hogy igen, mert mindenkinek, aki hozzá hasonló diagnózist kapott, erőt akar adni. El akarja mondani, hogy nem szabad feladni és meg kell küzdeni az életért…

Podcast: Egy nő, aki semmibe sem nyugszik bele…
Balázs Katalin, anyagtudós

Miért kellenek a női kutatók?

Ha bejön egy lány egy kutatócsapatba, megnő a csapat teljesítménye. Másképpen gondolkodnak a lányok, másképpen állnak a problémákhoz. Egy lány nyitottabb a problémára. A fiúk inkább rendszerben gondolkodnak, a lányok jobban mernek, kockáztatnak. Be merik vállalni, ha valami nem sikerül. A fiúk nehezen viselik a kudarcot. Ha valamibe belefognak, meg akarják nyerni.

Kevesebb lehetősége van egy női kutatónak?

Egy női kutatónak sokkal nehezebb a helyzete. Ha gyereket vállal, akkor kiesik a munkából. Én 4 évig teljes állású anyuka voltam, lemondtam a kutatói létemről. Úgy éreztem, hogy nekem a gyerekek létfontosságúak. Anya vagyok. Az volt a szerencsém, hogy a férjem is kutató. Adott nekem feladatokat, amelyek az agyamat kordában tartották.

Podcast – hallgasd meg!

Milyen összetételű egy jó kutatócsapat?

A kutatásnak nincs neme. De jó, ha heterogén a csapat. Ott van másképpen látás és problémamegoldás.

Milyen esélyeid vannak?

Ahhoz, hogy jobban legyek, sok mindent meg kellett változtatnom. Sok zöldség, gyümölcs. Olajos magvak. Kevés hús, szénhidrát… nagyon kevés szénhidrát. Pedig szeretem a fehér kenyeret. És a szilva pálinka. Azt se lehet. A férjem zseniálisan főzi. Most eldugta. Disznózsír sem lehet, pedig egy 400 fős faluból jövök, ahol évente disznót vágtunk. Mindegy. Céljaim vannak, csapatom van, szerető családom van. Van választásom és választottam.