Sokszínű ünnep egy sokszínű városban: április 20-án kezdődik a 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Idén az elfogadás és a nyitottság élményét ígéri a főváros egyik legnagyobb múltú kulturális rendezvénysorozata, a Budapesti Tavaszi Fesztivál. Április 20. és május 2. között 30 helyszínen, több, mint 50, műfajokon átívelő összművészeti programmal és jubileumi élménnyel vár mindenkit a hagyományt újraértelmező forgatag, a 150 éves fővárost ünneplő fesztivál. Évfordulók, világnapok, ikonikus művészek, közösségi élmények a palettán, két héten át.

Sokszínű ünnep egy sokszínű városban: április 20-án kezdődik a 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Zene, színház, irodalom, kiállítás, családi és közösségi események: a Budapesti Tavaszi Fesztivál már 43 éve mutatja meg a város eleven és aktuálisan jellemző arcát. Budapest egyesítésének 150. évfordulóján közel hozza az itt lakók és ide látogatók számára a nyitott, befogadó és megújulni képes város élményét. “Különleges és kerek jubileumok mentén építkezik idén a fesztivál: 10 éves a Stereo Akt Alkotócsoport, 20 éves a Gödör Klub, 40 éves a Katona József Színház, Ligeti György 100, Neumann János 120 éve született, Budapest pedig 150 éves! A föld, a tánc és a jazz világnapja is egy-egy program formájában mind az idei rendezvénysorozat részét képezik, de május elsején Szerb Antal születésnapjáról és a munka ünnepéről is megemlékezünk” – mondta el Faix Csaba, a fesztivált szervező Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, aki azt is hozzátette, hogy a 150 éves Budapest több esemény középpontjában áll majd, átszőve az egész fesztivált. 

Együtt a város – 150 éve

Az idei fesztivál azért is különleges, mert ebben az évben Budapest egyesítésének 150. évfordulóját ünnepli a főváros. Ezért a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjai talán a megszokottnál is erősebben reflektálnak arra, hogy milyenek az itt élők, mi köti össze a budapestieket, miért és hogyan szeretik, élik meg városukat. A kerek fővárosi születésnap kapcsán olyan évfordulós üzeneteket és kiemelt jellegzetességeket is bemutatnak, mint például a Budapest makett, mely most a modern kor technológiai eszközeivel megjelenített tartalommal egészül ki. A Flying Data Kollektíva részvételi színházi előadása egy utópikus Budapestre invitálja nézőit 2073-ba (a 200 éves Budapestre!), hogy közösen éljük át a fenntarthatóságot, egyenlőséget és társadalmi igazságosságot. BINÁLÉ – QUEERING DEMOCRACY: A kiállítás nemzetközi és hazai művészek, szupersztárok és pionírok alkotásait mutatja be egy immerzív digitális vásznon.Ennek a három különleges programnak a margitszigeti Kristály Színtér ad otthont.

Budapest-hatás – Fővárosi kötődések és identitások címmel a Budapesti Történeti Múzeum kiállításán látványos, érzékszervekre ható installációk villantják fel az elmúlt másfél évszázad és a jelenkor fényeit és hangjait. Interaktív eszközök segítségével, elmúlt korok városképébe vagy régi térképekre helyezkedve járhatjuk be a régi fővárost. A Budapest Nagyregény közösségi, összművészeti események sorozatával dolgozza fel civilek és 23 kortárs író bevonásával a főváros másfél évszázados történetét. A program nyitórendezvénye helytörténeti elemekkel, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár együttműködésével valósul meg a Tavaszi Fesztiválon.

Sokszínű ünnep egy sokszínű városban: április 20-án kezdődik a 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Tabuk feszegetése és elfogadás – barangolás a programok között

Élnek közöttünk olyanok is, akik a többségi figyelemtől távol, saját identitásuk, értékrendjük megéléséért és elismertetéséért küzdve lakói a városnak. A Trojka Színházi Társulás színészei a másság, a szexualitás, a tabuk és önmagunk felvállalásának témáit járják körül őszinteséggel és humorral fűszerezve. A SZX_MCHN (Szexmasín), avagy vágyaink meghurcoltatása zenés színpadi show-műsor ismert popslágerekkel, izgalmas színészi játékkal, zavarba ejtő, személyes, olykor drámai, máskor humoros monológokkal, bátor és egyedi jelmezekkel jelenik meg Gryllus Dorka rendezésében, de egy izgalmas pop-up divatbemutatóval, költészeti esttel és fotókiállítással is gazdagítják a fesztivál programkínálatát.

Sokszínű ünnep egy sokszínű városban: április 20-án kezdődik a 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Nem vagy egyedülKiss Tibi képzőművész, a Quimby és az Aranyakkord zenész-dalszövegírójának régi és új alkotásait sorakoztatja fel a Főfotó Galériában nyíló kiállítás. A megnyitón kerekasztal-beszélgetést rendeznek a zenészek és a szakmabeliek mentális egészségéről, a mentálhigiéné fontosságáról. Körbejárás címmel rendhagyó előadó-művészeti élménnyel készülnek a Jurányi Ház alkotói: nem mindennapi, határfeszegető, formabontó jeleneteket láthatunk, melyeket a mélyszegénység, fenntarthatóság és a digitalizáció ihlettek. Ötször 20 percben, 23 független alkotó gondolatai és érzései elevenedjenek meg.

Sokszínű ünnep egy sokszínű városban: április 20-án kezdődik a 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Erős keretet adnak a fesztiválnak a nyitó- és záró programok; az első hétvégén a 40 éves Katona József Színház több bemutatója is látható: a Sufniban Wolfram Lotz, korunk egyik legjelentősebb német színházi szerzőjének A politikusok című művét Dohy Balázs rendezésében láthatjuk, Zsótér Sándor pedig 15 év után tér vissza a Katonába egy abszurd, szürreális drámával, Stanisław Ignacy Witkiewicz Vízityúkcímű darabjával a Kamrában. Zárásként a Zeneakadémia nagytermébe Haydn/Ligeti/Beethovencímmel érkezik a Budapesti Tavaszi Fesztivál koncertje a Budapest Sound Collective előadásában kiváló spanyol és ausztrál szólisták közreműködésével. A Budapesti Fesztiválzenekar a Budapest Kongresszusi Központban ad nagyzenekari koncertet.

A jazz rajongók nagy örömére idén is szerepel a Jazzfest Budapest a repertoárban, a Madách tér pedig ebben az évben is szabadtéri tánckavalkáddá alakul, hiszen a tánc világnapján újra kipróbálhatja magát minden amatőr és profi táncos a Tavaszi TáncTéren. A 80-as évek underground kultúráját ismerhetjük meg vagy élhetjük át újra a Lumen Kávézó, a 20 éves Gödör Klub és a Toldi mozi alternatív programjain. Szent Szerb Antal legendája, zenés-irodalmi előadás Prieger Zsolt hív közös utazásra minden érdeklődőt és rajongót Szerb Antal univerzumába a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába. Akusztikus és vetített képek, városok, történetek és szerelmek peregnek le szemünk előtt. Sapporotól Budapestig – Kana Furukawa zongorakoncertje az Óbudai Társaskörben. A japán Szapporói Kitara Koncertterem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem együttműködésben szervezett szemináriumának tavalyi legtehetségesebb hallgatója, Kana Furukawa zongoraművész Bach, Schumann, Beethoven és Liszt remekműveit játssza.

43. Budapesti Tavaszi Fesztivál // 2023. április 20. – május 2.
FB: https://www.facebook.com/BudapestiTavasziFesztival
FB esemény:https://fb.me/e/3tKxZv72z
IG: https://www.instagram.com/tavaszifesztival/
YT: https://www.youtube.com/user/TavasziFesztival