Gryllus Dorka: „Hiszen mindannyian egy szexuális aktusból lettünk”

Gryllus Dorkával negyven percre találkoztunk, elsősorban azért, hogy a 43. Budapesti Tavaszi Fesztiválon látható SZX_MCHN, avagy vágyaink meghurcoltatása című előadásról és annak kísérőeseményeiről kérdezzük, de szóba került az idei Berlinálé, aztán azok a Magyarországról szóló kérdések, amelyeket külföldön kap mostanában, majd beszéltünk arról is, hogy mennyi Anna Karenina van benne, mi tartja össze a Trojka társulatát, de valahogy oda is eljutottunk, hogy mi a különbség a magyar és német nők bizonyos szépségápolási szokásai között.

Gryllus Dorka: „Hiszen mindannyian egy szexuális aktusból lettünk”
Gryllus Dorka (Fotó: Elisa Unger)

Dorka kitalálója, szereplője és rendezője is az Alterego Klubban látható SZX_MCHN, avagy vágyaink meghurcoltatása című előadásnak.

„Onnan indult, hogy a Trojkások mondták, hogy most már rendezzél valamit, légyszi! Kitaláltam, hogy szeretnék egy transzvesztita showt csinálni, mert érdekelt ez a forma.  Azt gondoltam, érdekes lenne, ha a társulat beleállhatna ebbe a formába és készítene egy előadást a szexualitásról. Mindenkinek annyi története van ebben a témában, amiről nem beszélünk, csak zárt öltözőkben, nagyon titkosan egymásnak, miközben a szexualitás az élet alapforrása, hiszen mindannyian egy szexuális aktusból lettünk. Mégis elrejtjük a szekrény alá. Azt gondoltam, hogy ezeket a beszélgetéseket most tegyük ki.”

Dorka Závada Péter drámaíróval állt neki a munkának: riportokat készítettek különböző emberekkel a témában, majd azokból a szövegekből állt össze az előadás anyaga.

Gryllus Dorka: „Hiszen mindannyian egy szexuális aktusból lettünk”
Trojka Színházi Társulás

„Ez nem egy megmondó előadás, nem arról szól, hogy van egy probléma és megmondjuk, mi a megoldás. Lesznek történetek, amelyek felvetnek bizonyos kérdéseket és olyan is lesz, hogy mi magunk sem tudjuk a választ. Inkább a sokszínűséget, a diverzitást – ami a fesztivál egyik témája is – szeretnénk megmutatni: ahány ember, annyiféleképp gondolkodik a szexualitásról. Hogy kinek mi a jó, vagy mit érez jónak, mit élvez, és hogy a másik erre meg miért mondja azt, hogy: Jézusom, tényleg?! És mindeközben szólnak majd a „feel good” slágerek.”

Podcast – hallgasd meg!

Gryllus Dorka: „Hiszen mindannyian egy szexuális aktusból lettünk”
Trojka – a Budapesti Tavaszi Fesztivál sajtótájékoztatóján (Fotó: Tuba Zoltán)

Amiről még szó esik a podcastban:

  • Mit hozna haza Németországból és mit exportálna innen oda?
  • Mik a tervei a Trojka társulatával?
  • Hogyan ejtette Dorkát rabul a film?
  • Miről szól az Üvegfal című, férjével közös előadása?