A Budapest Bábszínházban ünnepelt a májusi születésnapos 

Fővárosiak születésnapi kívánságait teljesíti Budapest.

Az idén 150. születésnapját ünneplő Budapest minden hónapban megajándékozza egy lakóját. Tizenkét szülinapi kívánság teljesül a tizenkét hónap alatt, májusban Andrist, a szenzoros ingerkerülő kisfiút ünnepelték, a Budapest Bábszínházban.

A Budapest Bábszínházban ünnepelt a májusi születésnapos 
Mit kívánsz, Budapest? – Andris 4. szülinapját ünnepeltük

Andris egy budapesti bölcsődés, akinek édesanyja azt kérte, hogy hármasban, családi körben, a Budapest Bábszínházban ünnepelhessék meg a kisfiú negyedik születésnapját. „Andris szenzoros ingerkerülő, így olyan helyre nem tudjuk őt elvinni, ahol tömeg van. Viszont nagyon szereti a meséket és imád bábozni. Szeretnénk a születésnapján elvinni a Budapest Bábszínházba, egy olyan előadásra, ahol csak mi vagyunk hárman” – fogalmazta meg a szülinapi kívánságot Júlia, az édesanya. 

Mi az a szenzoros ingerkerülés?

Az úgynevezett szenzoros ingerkerülésnek többféle megjelenési formája létezik, illetve minden életkorban más és más tüneteket produkál. Andris esetében a tömegtől való félelem, a nagy zaj és a sok idegen ember mind zavaró tényező lehet. Idén ősszel már óvodás lesz Andris, aki fél éve kezdett csak el beszélni, és korábban a mozgása is nehézkes volt, emiatt olyan óvodába fog járni, ahol ezeket a készséget is fejlesztik a szakemberek. Tulajdonképpen egyfajta idegrendszeri éretlenségről van szó, de ahogy egyre nő és fejlődik, úgy javul majd fokozatosan az állapota.

A Budapest Bábszínházban ünnepelt a májusi születésnapos 
Andris és Szabó Simon a Budapest Bábszínházban

Hatalmas volt az öröm a Bábszínházban

A háromtagú családot május 30-án, Andris születésnapján egy izgalmas budapesti városnézés keretében, tuk-tukkal szállították a gyerekek kedvenc kőszínházába, az Andrássy úti bábszínházba, és ez még csak a kezdet volt! L. Nagy Attila és Pájer Alma bábművészek ugyanis ezen a napon csak és kizárólag Andrisnak báboztak, méghozzá kedvenc meséit – Nyúl Pétert és Babarókát – adták elő. Hatalmas siker koronázta az előadást, az ünnepeltnek nagyon tetszett a bábozás, meglepetésként pedig még a kulisszák mögé is beleshetett, sőt, meg is tapinthatta a bábokat és ő maga is bábozhatott. De ezzel még nem értek véget az ajándékozások; a mackó jelmezben megjelent Szabó Simontól mesefigurákkal díszített tortát kapott, melyet a család közösen fogyasztott el a színházban.

A videóból kiderül, milyen jól érezte magát Andris ezen az ízig-vérig bábszínházas születésnapon:

Boldog szülinapot, Andris!

A Budapest150 emlékév összes programját megtalálod a 150.budapest.hu oldalon!