A Momentán a metróban improvizált

Kiskovács Attilával, a Momentán Társulat egyik alapítójával, művészeti vezetőjével a Metrófesztiválon beszélgettünk, amelynek során a társulat az Arany János utcai metrómegállóban szórakoztatta az utazókat reggelenként. A Budapest TE meg ÉN podcastban a most húsz éves színház kezdeti éveiről, az improvizáció műfajának eredetéről és fejlődéséről, és a színpadon kívüli hasznáról beszélgettünk.

A Momentán a metróban improvizált
Momentán Társulat a Metrófesztiválon

„Ugyanazt csináltuk, mint a színházban: megszólítottunk embereket, csak most nem a színházban, hanem a metrómegállóban. Valakiről énekeltünk egy dalt, mástól megkérdeztük, mi lesz aznap a legnagyobb kihívás, és arról játszottunk egy jelenetet, vagy csak kértünk a nézőktől ötleteket, amikből kiindulva készítettünk egy montázst arról, mi minden történik majd velük a nap folyamán.” – meséli Kiskovács Attila a Metrófesztiválos élményeit a podcast elején.

A Momentán a metróban improvizált
Kiskovács Attila, a Momentán Társulat egyik alapítója, művészeti vezetője (Fotó: Dévai Zoltán)

Magyarországon ez a társulat kezdett el először foglalkozni a rögtönzéssel magyar nyelven, húsz évvel ezelőtt, egy angol példán felbuzdulva.

„Az egész úgy kezdődött, hogy láttunk itthon egy társulatot, aki angol nyelven játszotta ezt a műfajt, megtetszett nekünk Harsányi Bencével, összehívtuk a szerintünk legjobb embereket, és összejártunk improvizálni. Próbálgattuk, hogy milyen játékok működnének itthon, de nagyon nem az volt a koncepciónk, mint most.  Most ahhoz képest high-tech improvizációt csinálunk.”

Attila ezután arról beszél, hogy hogyan gyorsult fel a Momentán keze alatt a műfaj, hogyan változtak annak keretei, szabályai, és merre változott a csapat.  Kiderül, hogyan nőtt meg a közönségük és mikor döntötték el, hogy saját játszóhelyre kötöznek.

A Momentán a metróban improvizált
Momentán társulat, az Arany János utcai metróállomáson

Az impró használható a hétköznapokban is

Egy ideje tanítják is az improvizációt a Momentán színészei, ennek gyakorlati hasznáról is megkérdeztük vendégünket:

„Amikor cégekhez megyünk tréningeket tartani, azt tudjuk hitelesen képviselni, hogy van egy műfaj ami a változásból él, abból, hogy nagyon kell kapcsolódnod a másikhoz és építeni közösen valamit ahelyett, hogy egymás ellen mennénk. Be tud szivárogni az életbe, a párkapcsolatokba, a személyes vagy munkahelyi főnök-beosztott viszonyba is a figyelem: halljuk meg egymást és kapcsolódjunk.

Podcast – hallgasd meg!

A podcast további témái:

  • Milyen régi ez a műfaj és milyen típusai vannak?
  • Hogy lett Attilából, a visszahúzódó, biológia-kémia szakos fiúból színpadi ember?
  • Mire használja Attila a civil életében azt a tudást, amit az improvizáció tanított meg neki?
  • Hogy lehet tanítani az improvizációt?
  • Mindenki meg tud tanulni improvizálni?
  • Mire tudjuk használni az életben az improvizációs képességet?
  • Hogyan kell készülni egy improszínésznek egy előadásra?
  • Hogy rögtönzött a társulat, amikor a teli nézőtér előtt derült ki, hogy az aznapi főszereplő, Hajdú B. István nem érkezett meg az előadásra?
  • Milyen nyári Momentán programokkal találkozhatunk még idén?