Birth of a Metropolis  – Egy nagyváros születése

A Birth of a Metropolis című kiadvány izgalmas szempontok alapján igyekszik szubjektív szemmel láttatni a főváros művészeti tereit, alkotóit és közösségeit. A kiadvány célja az, hogy a Budapestre érkezők számára megmutassa, milyen színes kulturális és nyitott légkör fogadja a fővárosba látogatókat. Ez alátámasztja a tényt, hogy Budapest a világ egyik legszínesebb városa.

Birth of a Metropolis  – Egy nagyváros születése
Budapest: Birth of a Metropolis

A Birth of a Metropolis, azaz Egy nagyváros születése alcímmel rendelkező könyv három nagy részterületből áll. A város történelmi hátterével rövid és élvezetes formában ismerkedhet meg az olvasó. A szerkesztők többek között olyan témaköröket emeltek ki, mint az ipar, az építészet és tömegközlekedés fejlődése. Szó esik a főváros igen ismert szociális és szórakozó kultúrájáról, valamint a méltán híres kávéház és fürdő kultúra alakulásáról. 

A középpontban a kortárs mindennapok kulturális közösségeinek bemutatása áll. Mindezt a szerkesztők úgy igyekeznek bemutatni, hogy szubjektív módon kiemelik az ismert és közkedvelt kulturális helyszíneket. Ezen kívül ikonikus és nemzetközileg is elismert alkotókat kértek fel arra, hogy meséljenek az ezekben a intézményekben megélt időszakukról.

Birth of a Metropolis  – Egy nagyváros születése
Faix Csaba, a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója (fotó: Mohai Balázs)

Így mesél Rost Andrea operaénekes például az Operaházról, Frenák Pál koreográfus a Trafó – Kortárs Művészetek Házáról, Korniss Péter fotóművész a Magyar Nemzeti Galériáról, Madaras Gergely karmester a Magyar Zene Házáról, Novák Ferenc Tata koreográfus a Nemzeti Táncszínházról, Fischer Ádám zongoraművész a Müpáról, Dresch Mihály jazz művész, a Budapest Jazz Clubról, Grecsó Krisztián író, a New York Caféról, Farkas Gábriel énekes, a Mixátról, Erdei Krisztina festőművész a Kassák Múzeumról, Bozó Szabolcs festőművész a Q Contemporaryról, Péterffy Bori színésznő az A38 Hajóról, Lukács Miklós cimbalomművész a Budapest Music Centerről, Baráti Kristóf hegedűművész a Zeneakadémiáról és Palya Bea énekes a Fonóról. Nyáry Krisztián író, Szűcs Attila festőművész, Borbély Alexandra színésznő, Rozgonyi – Kulcsár Viktória menedzser és Mundroczó Kornél rendező is mesélnek a budapesti irodalmi élet helyszíneiről, a kultikus művészmozik világáról, vagy épp a főváros színházi és galériás életéről.

Birth of a Metropolis  – Egy nagyváros születése
Szűcs Attila festőművész, Péterfy Bori színművész, Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi Ház vezetője, Lukács Miklós cimbalomművész. Moderátor: Gáspár Anna művészeti menedzser (fotó: Mohai Balázs)

A kiadvány harmadik részében 14 különböző nemzetiség budapesti kulturális miliőjébe láthatnak bele az olvasók. Így mutatkozik a finn, a svéd, az olasz, az afrikai, a holland, a német, a francia, az ír, a kínai, az amerikai, a spanyol, a brazil, a brit és a lengyel kulturális élet.

A kiadványt több ezer példányban terjesztik, több mint 15 országban. Magyarországon több mint 200 ponton lehet hozzájutni.

A kiadvány az Art is Business és a Budapest Brand partnerségében valósulhatott meg a Budapest 150 ünnepi sorozat részeként.