Jógyakorlatok a budapesti fiatalokért – podcast

A legújabb Budapest TE meg ÉN podcastban a főváros ifjúságpolitikai törekvéseiről beszélgettünk vendégeinkkel, vagyis arról, hogy mit tehet Budapest azért, hogy az itt élő fiatalok jól érezzék magukat a városban, aktívan részt vegyenek a közös életünk kialakításában, merjenek gondolkodni saját korosztályukról és képviselni a felnőttek előtt a véleményüket. A Fiatal Budapest munkacsoport ezekre a kérdésekre keresi a választ, fiatalokkal foglalkozó civil szervezetekkel, szakmai tanácsadókkal. Első ülésük május elején zajlott, ahol egy 8 pontból álló tervet készítettek, erről kérdeztük vendégeinket, Gálné Dr. Póth Borbála köznevelési és ifjúságpolitikai osztályvezetőt és Dr. Nagy Ádám ifjúságpolitikai szaktanácsadót.

A beszélgetés azzal kezdődött, hogy a vendégeink segítségével meghatároztuk, kiket hívunk ma budapesti fiatalságnak.

„A magyar ifjúságkutatás az 15-29 éves korosztályt vizsgálja, az Európai Unió Ifjúsági Stratégiája 13-30-at, körülbelül ez a merítés.” Nagy Ádám arról beszélt, hogy a szociológia egyes ágai szerint ma már nem is biztos, hogy mereven életkorhoz köthető ez a csoport, hiszen változó, hogy ki mikor válik le a családjáról, kezd el önálló életet élni, válik nem csak pszichésen és jogilag, hanem szociológia és társadalmi értelemben is éretté. „Ahány fiatal, annyi világ, akár több száz féle budapesti fiatal van, mindenki a sajátos problémáival és élethelyzetével, életmódjával.”

Jógyakorlatok a budapesti fiatalokért – podcast
Dr. Nagy Ádám, ifjúságpolitikai szaktanácsadó

Vajon hogy lehet ezt a sokszínű csoportot megszólítani?

Borbála megjegyezte, hogy a fővárosi önkormányzat önként vállalva látja el az ifjúsági feladatellátást, ez alapvetően kerületi kötelező feladat. „Ennek során különböző programokat szándékozunk a fiataloknak nyújtani, illetve szeretnénk az ifjúság szakma képviselőivel együttműködve kialakítani a tevékenységünket, hogy ténylegesen olyan kérdésekre olyan adekvát válaszokat tudjunk adni, amelyek érdekesek a budapesti fiataloknak és a velük foglalkozó civil szervezeteknek egyaránt.”

„A főváros abból indult ki, hogy ne csak problémát, lehetőséget is lássunk ott, ahol lehet. A fiatalok nem csak az a korcsoport, akikkel kapcsolatban mi boomerek húzzuk a szánkat és elégedetlenek vagyunk, hanem ők azok a potentátok, akik képesek megváltoztatni és egy kicsit jobbá tenni a világunkat.” – tette hozzá Nagy Ádám.

Nyolc pont a fiatalokért

A Fiatal Budapest munkacsoport azért jött létre, hogy kiválasszon olyan ifjúsági projekteket, amelyek valamennyi típusú ifjúsági szereplő támogatását bírják. A folyamat elején volt egy szakértői munka, amelynek során megnézték, hogy a világ nagyvárosaiban mik azok a gyakorlatok, amelyekkel megpróbálják a fiatalokat megszólítani. Az 50 legjobb gyakorlatból – Budapest Főváros Kulturális, Turisztikai, Sport és Ifjúságpolitikai Főosztályának közreműködésével 8 került kiválasztásra, amelyet további vitára bocsájtottak 21 civil szervezet bevonásával. Többek között közösségi terek létrehozása, fiatalok számára nyitott főpolgármesteri fogadóóra, ifjúsági szóvivői program megvalósítása, pályaválasztási tanácsadás is szerepel a tervek között; a Diákönkormányzati tábor vagy a pedagógus-továbbképzés pedig már megvalósuló projekt.

Jógyakorlatok a budapesti fiatalokért – podcast
Gálné Dr. Póth Borbála, köznevelési és ifjúságpolitikai osztályvezető

„2021 óta létezik a Trambulin fővárosi tehetséggondozó ösztöndíj-pályázat, amely középiskolás fiataloknak nyújt támogatást a tehetségük fejlesztéséhez. Már idén is 243 tanulónak ítélt ösztöndíjat az Emberi Erőforrások Bizottsága, ők a 2023/24-es tanévtől fognak havi 20 000 forintos ösztöndíjat kapni. Érdekessége, hogy nem feltétlenül a legjobb tanulók nyerik el az ösztöndíjat.  Csupán 3,7-es átlagot kell elérni ahhoz, hogy a diák elindulhasson ezen a pályázaton. Az a fontos, hogy valamiben tehetséges legyen, akár egy tantárgyban, akár sportban.” – számolt be Borbála a már megvalósult programok egyikéről.

Az egyelőre szűkös források miatt néhány elképzelés egyelőre csak terv marad, de a Fiatal Budapest munkacsoport első, 2023. májusi alakuló ülése már biztató jel arra, hogy hosszú távon egymásra talál a budapesti fiatalság és a főváros.

Podcast – hallgasd meg!

Amiről választ kaphatunk még a podcastban:

  • Hogyan kell egy városnak végiggondolni, hogy mit kezdjen a fiataljaival?
  • Milyen jógyakorlatokat választottak ki más országok nagyvárosainak példáiból a szakemberek?
  • Hogy állt össze a nyolc pontos megvalósítási terv?
  • Hogy kell kedvet csinálni a fiataloknak ahhoz, hogy érdekképviselettel, önkormányzatisággal foglalkozzanak?
  • A tanárok melletti diáktüntetések alkalmasak-e a demokrácia gyakorlásra a fiatalok számára?
  • Hogyan segítené a Fiatal Budapest munkacsoport a pályaválasztás előtt álló fiatalokat?
  • Milyen pedagógus-továbbképző programokat tervez a munkacsoport?
  • Milyen típusú közösségi terekre lenne szükség a város fiataljainak?
  • Hogyan tanulható az önkormányzatiság egy Diákönkormányzati táborban?