Üzleti könyv egy családregény álruhájában – Dreher szimfónia

Mindig inspiráló látni, ha valaki egy élet alatt hajlandó sokszor váltani és képes sikert elérni újabb és újabb feladatkörökben. Iglódi Csaba sakkvilágbajnok szeretett volna lenni gyerekkorában, végül újságíró lett. Aztán adott ki lapot, könyvet, szervezett konferenciát, szövetséget, kampányt; vezetett ügynökséget, kezelt válságot és fejlesztett márkát. Az utóbbi időben személyes vezetői tanácsadással foglalkozik, sokakat meglepett hát azzal, hogy idén írt egy családregényt Dreher szimfónia címmel, és a háttérből kilépett a fénybe. Most róla szólnak az interjúk, ahogy a miénk is a Budapest TE meg ÉN podcastban.

Iglódi Csabának bakancslistás vágya volt a könyvírás. Korábban azt gondolta, üzleti témájú kötete lesz, hiszen üzleti jellegű tanácsadással foglalkozik.

Üzleti könyv egy családregény álruhájában – Dreher szimfónia
Iglódi Csaba (Fotó: Szalmás Kriszta)

„Rájöttem, valószínűleg azért nem kezdtem bele, mert azt a könyvet az anyukám nem olvasná el. Hazamennék, hogy helló, Mama, képzeld, végre megírtam azt a könyvet, amit régóta ígérgetek magamnak meg neked, az a címe: Hogyan legyünk könnyen, gyorsan sikeresek! És azt mondaná, menj már innen, 83 éves vagyok, ezt nem fogom elolvasni. Úgyhogy úgy döntöttem, írok egy üzleti könyvet, amit egy családregény álruhájába öltöztetek.”

A Dreher-történet valóban felfogható egy kalandvágyó és tettre kész család történetének, de sokat tanulhat az is a sztoriból, aki az üzleti világban szeretne sikereket elérni. Vajon mit tudtak a Dreherek, ami másolható?

„Az első egészen biztosan az, hogy legyen egy nagyon világos célod, akarj valamit elérni azon túl, hogy vegyék meg a portékádat. Nekik ez a dinasztia kialakításának vágya volt. A másik kötelező elem a minőség, a márka megtartott ígérete, amiből nem engedhetünk (…) A harmadik, amit ma innovációnak hívunk; ott azt mondta a második generációból Antal, hogy szép, hogy ugyanúgy gyártjuk a sört, mint régen gyártották, de a világ elment mellettünk, mert Angliában már például gőzgépeket helyeztek üzembe. Meg kell tudni haladni a hagyományt. Nagy tudás, ha valaki el tudja választani, hogy mi az, amit meg kell tartani belőle és mit kell tudni újraírni.”

Podcast – hallgasd meg!

A podcastból megtudhatjuk:

  • Hogyan tört ketté Csaba sakk-karrierje?
  • Hol talált rá a Dreher történetre?
  • Mennyi idő alatt készült el az elsőkönyves író a művel?
  • Milyen arányban keveredik a valóság és a fikció a Dreherek történetében?
  • Milyen női karaktereket ismerhetünk meg a könyvből, és milyen szerepük volt a valóságban a család sikertörténetében?
  • Szerepel Iglódi Csaba a saját könyvében?
  • Ami rajtad múlik, az rajtad ne múljon! – miért fontos ez a mondat a könyvben és azon túl az írónak?
  • Miért döntött úgy 15 évvel ezelőtt Iglódi Csaba, hogy csak olyan dolgot csinál, amiben jól érzi magát?