Metropolisz született – Budapest 150 éves

Ebből az alkalomból a hétvégén 4 napos fesztivált szervez a főváros, november 16-19. között. A programsorozat címe: Együtt a város! Boldog szülinapot Budapest! A Budapest Te+Én podcast – Veress Dóri és Gellért Gábor – Kovács Gáborral, a minifesztivál kommunikációs menedzserével beszélgetett.

Metropolisz született – Budapest 150 éves

„150 évvel ezelőtt egyesült Pest, Buda és Óbuda. A város akkori vezetői közül sokan nem örültek ennek a döntésnek, de gyorsan bebizonyosodott, hogy jó döntés született. Addig soha nem látott fejlődésnek indult a város, egy igazi metropolisz született meg. Van tehát mit megünnepelnünk.”

Metropolisz született – Budapest 150 éves
Kovács Gábor, a Budapest Brand Kommunikációs és brand vezérigazgató-helyettese (Fotó: Reviczky Zsolt)

Az ünnepségsorozat behálózza a várost, sok-sok helyszínen, izgalmas és egyedi programokkal. Emellett kedves gesztusok is színesítik a születésnapi eseményeket.

„Meghirdettünk egy pályázatot, miszerint minden hónapban megünnepeljük egy budapesti polgár születésnapját. Nagy örömünkre négyszáznál is több kívánság futott be a megadott határidőn belül. Kiválasztottuk a legizgalmasabbakat. Volt aki egy nosztalgiavillamoson szerette volna megünnepelni a születésnapját. Más a Katona József Színház kulisszái mögött szeretett volna eltölteni egy estét, „hátulról” végigkövetni egy előadást. Egy háztömb lakója a belső udvart szerette volna „bezöldíteni”. Budapest főtájépítésze, Bardóczi Sándor és munkatársai megálmodtak oda egy belső kertet. Egy Albert nevű kisfiú moziban szerette volna megnézni az osztályával a Vili, a veréb című rajzfilmet. Az osztályért elment egy nyitott tetejű turistabusz. Egy városnézés után elvitte őket a moziba, megnézték a filmet, a film alkotói pedig eljöttek és kulisszatitkokba avatták be a gyerekeket.”

A város egy kultikus helyszínét is újranyitja.

„A Merlin Színház 10 éve zárt be, azóta folyamatosan romlott az épület állapota. Budapest most felújította, erre a hétvégére kinyitja a kapuit, megtöltjük programokkal, aztán januártól már folyamatosan fogadja majd a látogatókat.”

Podcast – Hallgasd meg!

A fesztivál honlapja: https://budapestbrand.hu/budapest-150/