Jön a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál – A kultúra határtalan ünnepe

Együtt a város! – Hirdeti a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál. Az április 29. és május 12. között megrendezett fesztivál a hagyományokhoz méltóan színes programokkal: színházi előadásokkal, kiállításokkal, koncertekkel és egyéb különleges produkciókkal várja a budapestieket és az idelátogatókat.

Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nem csak a budapesti kultúra ünnepléséről szól, hiszen időpontja egybeesik Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának huszadik évfordulójával. Számos program az Európához fűződő gondolati és érzelmi viszonyunkat dolgozza majd fel.

Április 29-én a világhírű Chamber Orchestra of Europe magyar gyökerű, de európai hatású művekből összeállított koncertje nyitja meg a 2024-es Budapesti Tavaszi Fesztivált. A Budapest Jazzfest már harmadik éve hozza el Budapestre a műfaj legkiválóbbjait, akik a Jazz Világnapján szabadtéri koncerttel ünneplik meg a húsz éves csatlakozást. A Németországból érkező Rimini Protokoll egy formabontó produkciót hoz el Budapestre. Mit jelent valójában Európa? Az Európa házhoz megy című előadás magánlakások nappalijában testközelbe hozza a legtöbbünk fejében elvont fogalomként élő Európa eszmét.

A spanyol Roger Bernat/FFF társulat parlamenti szavazást imitáló vitaszínházra invitál a Trafóba, ahová az ÉnBudapestem applikációval 20 százalék kedvezménnyel válthatunk jegyet. A táncot, zenét és utcai művészetet ötvöző francia társulat, a Cirque Inextremiste izgalmas interaktív elődásában a főszereplő a bizalom és a néző. Élni bizony kockázatos – ez ad sajátos ízt és színt neki. A bizonytalansággal, nehézségekkel való szembenézés arra késztet, hogy elgondolkodjunk tetteinkről és kapcsolatainkról. Ebben az előadásban nem egyedül kell majd mindezzel megküzdeni. A résztvevők együtt, csoportosan néznek szembe az akadályokkal.

Jön a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál – A kultúra határtalan ünnepe
Perényi Miklós gordonkaművész

A Freeszfe Egyesület A béke szigete, avagy a HUXIT című előadás művészeti vezetője Schilling Árpád.  A történet egy disztópikus elmélkedés. Mi lenne, ha? 2034-et írunk. Nyolc év telt el a HUXIT óta. Ebben az új világban, Budapest szívében működik a Nemzeti Rekreációs- és Integrációs Központ, ahova az emberek önkéntes alapon azért jelentkeznek, hogy segítséget kapjanak rossz beidegződéseik, gondolkodásuk és viselkedésük megváltoztatásához, annak reményében, hogy így sikerül megfelelően visszaintegrálódniuk a társadalomba. A performansz során a nézők is bejárják a Központ tereit, megismerhetik a Béke Szigetének lakóit és történetüket.

Az idei fesztivál azt is bemutatja, hogy Budapest nyitott a világra, szolidáris azokkal, akik konfliktusos helyzetek áldozatai, kiáll azok mellett, akik küzdenek a szabadságukért. A Hooligan Art Community Bunker Cabaret című előadásában ukrán előadóművészek mutatják meg, hogyan vitték el a színházat és a zenét, a háború kitörését követően, az ukrajnai bunkerekbe. Az Örkény István Színházban Susan Sontag Alice az ágyban című drámáját mutatja be a Szarajevói Háborús Színház. A különleges szerkezetű művet William James filozófus és Henry James író idejekorán elhunyt zseniális nővéréről, Alice Jamesről, Balázs Zoltán Arany Maszk-díjjal elismert rendezésében láthatja először a magyar közönség.

Jön a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál – A kultúra határtalan ünnepe

Számos társadalmi kérdéssel foglalkozó produkció is megtalálható az idei fesztivál programjai között. Rezes Judit, Tihanyi Ildi és Gerlóczi Judit egy különleges, Fenntartható divatőrületek című divatbemutatón, a kifutón mutatják meg, hogy mennyi lehetőség van megunt és elhasznált ruhadarabjainkban. A Silver boom című interaktív városi performansz arra keresi a választ, hogy mikor és miért válik a kor előrehaladtával láthatatlanná a női test. Anna Anderegg koreográfus, rendező a mélyére ás a városi tér, a nemek és az életkor közötti kapcsolatnak, a városi mozgásnormáknak, feltárja a résztvevő nők bölcsességét, életét, akárcsak azt, hogy mit tanulhatunk társadalmi szinten a tudatos testektől.

A Stereo Akt Miután felmondtam című színdarabjában egykor pedagógusi pályán lévők mesélik el, miért kellett lemondaniuk hivatásukról. Boross Martin új rendezésében a nézők egy budapesti középiskola termeiben, rendhagyó szülői értekezleten találkozhatnak pályaelhagyó tanárokkal és történeteikkel. Városi és falusi életmeséket hallhatunk óvodától az érettségiig, melyek mindegyike személyes és átélhető mozaikja egy rendszerszintű problémának.

Az elmúlt 20 évben a kulturális és közösségi összművészeti terek, a romkocsmák nagyban formálták Budapest városképét, és ma is szerves részét képezik a pezsgő és sokszínű fővárosi életnek. Az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon a hőskorszak és az új generáció jeles képviselői is szerepet kapnak egy este erejéig, hogy a bulinegyed szűk utcái, zárt falai közül kihozzák a szabadba a klubhangulatot, minőségi zenei és művészeti színpadi produkciókkal fűszerezve. Május első két hétvégéjén vár mindenkit a Klubfesztivál a Városháza udvarában!

A fesztivál nem csak különleges programjaival, hanem új helyszínekkel is várja az érdeklődőket. A programok egy részének a 2023-ban újranyílt Merlin, illetve a város új köztere, a Városháza Passzázs ad otthont. Részletes információkról a Budapesti Tavaszi Fesztivál honlapjáról és Facebook-oldaláról tájékozódhatunk. Érdemes letölteni az ÉnBudapestem applikációt, ahol további kedvezmények mellett a fesztivál legfrissebb híreiről sem maradunk le.