A gyermekbántalmazások száma nő

A gyermekbántalmazások száma nő

Pedig folyamatosan beszélünk róla. Ebben a podcastban például Reményiné Csekeő Borbálával a Kék Vonal szakmai vezetőjével. A gyermeknevelés ügye egy fontos vitatéma a közbeszédben, és nincs abban konszenzus, hogy a gyerekek bántalmazása tilos. Bizony még mindig érvek szólnak az „időben jött nevelő hatású pofon”, az „én is megkaptam, aztán lám, itt vagyok, és egészséges vagyok” és a „megszűnt a gyerekek szükséges fegyelmezése és nevelése, lám, mi lett belőlük” visszatérő „bölcsességei” mellett.

Minket azért még nagyon más módszerekkel neveltek a szüleink…

Ez egy nagyon nehéz probléma. Ugyanis ha egy felnőtt ember azt mondja, hogy „én nem ütöm meg soha a gyerekeimet” és fel is szólal ez ellen, miközben ő is kapott apjától, anyjától egy-egy pofont, akkor válaszolnia kell a következő kérdésre: nekem rossz szüleim voltak? Lássuk be, hogy ez egy jó kérdés és a válasz természetesen általában az, hogy nem. Jó szüleim voltak, hálás vagyok apámnak, anyámnak azért, hogy tisztességgel felneveltek. De akkor ez micsoda? Mi a dolgom ezzel? Merthogy van a gyerekkori pofonokkal, ütlegekkel mindenkinek feladata, ez nem lehet kérdés.

Reményiné Csekeő Borbála

Mivel foglalkozik a Kék Vonal?

A mi alapszolgáltatásunk egy lelki segélyszolgálat. Két telefonszámunk van. A 116-111, ami egy európai harmonizált hívószám, azért ilyen rövid. Csak belföldről hívható. Klasszikus lelki segélyszolgálat 24 éves korig, gyerekeknek, fiataloknak. Igyekszünk jó tanácsokkal szolgálni. A másik vonal 116-000, ez egy segélyvonal bántalmazott gyerekek védelmére. Itt olyanok hívását is várjuk, akik a környezetükben bántalmazott gyermekeket sejtenek, és nem tudják, hogy mit cselekedjenek.

Budapest városa is támogat titeket a céljaitok elérésében…

Most készül egy kampány és egy plakátkiállítás a Városháza Parkban. Ennek lényege, hogy a gyermekbántalmazással kapcsolatban zéró tolerancia van. Kell, hogy legyen más eszköz és módszer. A plakátkiállítást kiegészítjük azzal, hogy a BKK hirdetőfelületein bemutatjuk azokat a lehetőségeket, ahol a bántalmazott gyerekek segítséget kérhetnek, vagy ahol a gyermekbántalmazást gyanító felnőttek bejelentést tehetnek.

Podcast – Hallgasd meg!

Kérdések, amelyekre választ keres a podcast:

  • Mit kezdjünk az élő és virágzó sztereotípiákkal?
  • Hol kezdődik a gyermekbántalmazás?
  • El kell engednünk a szülői mintákat?
  • Létezik-e nevelő hatású pofon?
  • Számít-e a szülő hogyléte?
  • Társadalmi „elvárás-e”, hogy a szülő jó lelki állapotban legyen?
  • Mikor szükséges egy pszichológus bevonása a folyamatokba?
  • Mit csinál a „Kék Vonal”?